Selvet.dk

Skrift

Tips & Tricks

Til hvordan håndterer jeg mit; Særligt sensitive personlighedstræk?!

Debatforum til udveksling af erfaring og inspiration.
Debatter startet af Peter, på1333 dage siden
Du skal være medlem af denne gruppe, før du kan deltage i denne debat
Erik F.
Hej edf og Irene.

Jeg kender godt det med at blive påvirket af andres stress, nervøsitet eller vrede. Jeg tror det første skridt er, at blive bevidst om, hvad der ens ens eget, og hvad der kommer fra andre. Så kan man begynde at handle ud fra det.
Man skal selvfølgelig ikke havne i den anden grøft, og blive totalt uempatisk, eller begynde at undgå andres selskab. At være særligt sensitiv skulle helst bruges til noget positivt, fx at udvikle empati og hjælpe andre. Man skal bare sørge for at beskytte sig selv.
Den teknik jeg selv bruger, handler om selvbeskyttelse. Jeg visualiserer en beskyttende hvid boble rundt omkring mig selv hver morgen, inden jeg står ud af sengen. Jeg beslutter også, at jeg kun vil lade gode vibrationer trænge igennem boblen. I løbet af dagen - hvis jeg altså husker det :-) - og hvis der er behov for det, forestiller jeg mig endvidere, at jeg bliver renset af hvidt lys.
En anden teknik handler om at bevare jordforbindelsen ved at mærke min krop. På den måde er det nemmere at skelne mellem mig selv og andre . Hvis jeg mærker, at jeg lader mig påvirke af andres følelser, forestiller jeg mig, at mine fødder er solidt plantet med lange dybe rødder ned i jorden. Når jeg således kan mærke mig selv, undgår jeg at lade mig påvirke følelsesmæssigt af andre, og kan i stedet prøve at hjælpe den anden til at komme i balance ved at sende accept og kærlighed. Hvis man tror på Gud, eller et Højere Selv kan man evt. bede om hjælp til at give det den anden har brug for lige her og nu.

1263 dage siden
 
edf
Hej Irene, dine observationer er udmærket. Med at læse din indlæg kan man bedre forstå hvad der sker med os. Jeg føler også at omgivelsen har en stor indlydelse på mig. Jeg synes hvis man ikke er bevidst om det er det svært at kontrollere. Jeg har en teknik. Når jeg ved at der kommer nogen og vil påvirke mig, tænke på Gud og spørger ham hvad skal jeg gøre med denne person. Hvorfor har han sent hende/ham til mig. Så får jeg en mission med dem før de kan påvirke mig.
1264 dage siden
 
Irene
@Erik
Mht det med at skelne andres følelser fra ens egne, så har jeg prøvet på at direkte identificere om følelserne kom fra en anden. Jeg har af og til prøvet at være i nærheden af personer, hvor jeg begyndte at føle mig nervøs uden nogen særlig årsag. Så har jeg spurgt vedkommende, om han/hun var nervøs, og det var vedkommende så, fordi han/hun fx snart skulle til eksamen.
Min søster skulle holde en tale til en barnedåb, og jeg sad lige ved siden af hende. Jeg kunne mærke hendes nervøsitet lige så tydelig, som hvis det var mig, der skulle holde den tale.
Det har i hvert fald givet mig en tro på, at det er andres følelser, jeg kan mærke.

Jeg ville ønske, jeg havde en metode, så jeg selv kunne vælge, hvornår jeg ville føle, hvad andre føler. Synes det kan være så forvirrende og udmattende, og egentlig ret frustrerende, at jeg ikke bare kan nøjes med at mærke hvad jeg selv føler, bare en gang i mellem...
Jeg var på ferie med en stor del af min familie for ikke længe siden. Vi havde gået så meget op og ned ad hinanden, at jeg konstant var udmattet og nærmest kun kunne høre deres stemmer i mit hoved, når jeg forsøgte at slappe af.

Burde man ikke kunne lære at kontrollere det...? Eller skal man bare acceptere det, og finde måder at kommer til sig selv på, når man er alene...?
1264 dage siden
 
Erik F.
@Irene Lykke.
Tak for link til Anna Sayce. Det er spændende ud!

Du sætter fokus på noget vigtigt. Jeg er først for nylig blevet opmærksom på dette, som sikkert er typisk for særligt sensitive. Fordi vi er så sensitive, og mærker en masse energier og følelser (sympatier, agressioner, o.l.) når vi befinder os i sociale sammenhænge, er vi ikke altid bevidste om, hvad der kommer fra os selv, og hvad der kommer fra andre, og det gør det hele alt for overvældende.

Som du skriver, er det er vigtigt at kunne skelne. Svær opgave - har nogen erfaringer med det?
1328 dage siden
 
edf
@Erik

Rigtig godt uddybelse. Vi skal også støtte hinanden og ikke føle mindreværdig.
1329 dage siden
 
Erik F.
@edf

Interessante betragtninger du gør dig!

Inden for buddhismen er et stort ego ikke noget ideal. Tværtimod. Ego'et vil stræbe efter at ekspandere på andres bekostning: konkurrere, tilkæmpe sig flere materielle goder, o.s.v. Dette vil lægge hindringer i vejen for et mere spirituelt livssyn, fx. for at udvikle empati og medfølelse for andre levende væsener.

Vi, der kalder os særligt sensitive, har måske et mindre ego, og vil derfor have andre værdier i tilværelsen. Mange vælger den alternative verden, for her findes ligesindede - folk der udnytter deres sensitivitet til at hjælpe andre, eller til en åndelig udvikling.

Selv om betegnelsen "særligt sensitive" er et nyt fænomen, har de vel altid fandtes. For hundrede år siden blev de måske kaldt "nervemennesker", et udtryk man især brugte om kunstnere og andre kreative hoveder. Måske har nogle af af deltagerne i datidens spiritistseancer også været særligt sensitive? Hvem ved?
1330 dage siden
 
edf
Peter har åbnet denne debat, men har forladt os. Vil være godt at høre hvad han siger.
1330 dage siden
 
edf
Jeg kan se at her i Selvet gruppen søger vi alle (s. sensitive) en hjælp i spirituelle retning. Jeg selv også lytter til Mooji, for at finde balancen.
Hvordan er det mon med andre s. sensitive, de har, måske?, ikke nogen spirituel interesse. Og der er mange succesfulde s. sensitive i dette samfund. Hvordan realisere de sig selv? Har de nogle specielle teknikker?

Jeg har tænkt lidt over, hvorfor vi går for spiritualitet... Sensitive mennesker har ikke så stort ego, derfor ego af andre påvirker dem. Selvom der er lidelse, sensitive kommer til erfaringen at udvikle deres egen ego er spild af tid. Men for ego ikke dækker, har de en forhøjet kapacitet for at finde den spirituelle energi, sjæl, hvad er kreativ og meget potent.
Måske er det bare spekulation, men man prøver at forstå tingene.
1330 dage siden
 
Irene
Jo det er meget mærkeligt, når man tænker over hvordan det egeltig forholder sig. For mig har det altid været helt naturligt. Men når man er klar over, at man er bedre til at lytte til andre end en selv, synes jeg også, det er blevet lettere at håndtere. Det er først i de seneste år, jeg er blevet opmærksom på det, så nu kan jeg i det mindte forsøge at skelne, hvor jeg før i tiden ikke vidste, hvor alle de følelser kom fra.

Jeg er også begyndt at holde mig meget fra druk, og mine sociale prioriteter har i det hele taget ændret sig meget. Jeg nød at tage i byen og drikke mig fuld og snakke med fremmede, men efter jeg mistede min far for 3 år siden, har det ændret sig, og jeg kan ikke længere se det sjove i det. Nu nyder jeg at se nære venner til en hyggeaften med spil og god mad, og jeg vil også hellere pleje de nære, positive venskaber end de fjerne. Og det har jeg det rigtigt godt med. Selvom det har været svært for mig at acceptere min sensitive side, og det at jeg ikke kan klare så mange mennesker på én gang, har det også været rigtigt godt for mig. For det er jo egentligt at være tro mod mig selv.
Men det kan godt være svært at begå sig i et samfund, der ikke lige er indrettet til folk som os. Der er nok flere af os, end vi tror, vi råber bare ikke så højt :)

Jeg tror også, at vi er bedre til at mærke de spirituelle energier, og det er jo egentlig ret fedt, at vi har den fordel :)

Jeg ved ikke om I kender vedkommende, men der er en dame ved navn Anna Sayce, som har en meget spændende hjemmeside. Netop i dag modtog jeg et nyhedsbrev fra hende med 5 tips til håndtering af sensitivitet. I kan læse dem her: http://annasayce.com/empaths-hsps-5-helpful-tips-for-managing-sensitivity/
1332 dage siden
 
Erik F.
Jeg synes, det er svært at håndtere. Det vigtigste for mig, har været selvacccept - altså sige til mig selv, at sådan er jeg nu engang.
Selvhealing med Reiki-teknikker, mindfulness og den nyeste trend "Self-compassion" har hjulpet mig godt på vej. Guidede meditationer kan downloades på nettet.

Ellers har jeg prøvet at finde andre værdier, end dem der generelt er fremherskende i samfundet, som ofte er meget socialt orienterede (noget med mad og druk) og det udmatter mig mere end de løfter mig. Jeg prøver at overbevise mig selv om at særligt sensive har nemmere ved at gå den spirituelle vej, og det er vel sandt nok.

Man kan jo prøve at finde ligesindede, stifte venskaber og danne netværk og lignende.
1333 dage siden
 
edf
Hej Irene, jeg er ny i at prøve noget for at håndtere sensitivitet. jeg tænkte dette er min specialitet sammen med at være introvert. Min eneste "trick" var at formindske situationer hvor jeg vidste at ikke vil føle godt. Men det er ikke en effektiv metode. Når jeg har begyndt at læse eller forske mere om denne mennesketype, blev jeg mere bevidst om min aktioner-reaktioner. Jeg finder det også meget motiverende at høre lignende oplevelse fra andre. Du skriver at det er svært at skelne...Er det ikke så mærkeligt at vi kan bedre lytte til andre end til os self?
1333 dage siden
 
Irene
God ide at starte denne debat op :)

Jeg kunne også godt bruge nogle ideer til, hvordan jeg kan håndtere sensitiviteten, da jeg ikke rigtigt synes at metoder som "skjolde" af hvidt lys og selvcentrering fungerer for mig. Noget der dog fungerer, er, hvis jeg inden jeg går i seng beder om at få fjernet alle de negative energier fra mit energifelt, som jeg har samlet op i løbet af dagen. Så kan jeg mærke, at de letter, min energi bliver mindre tung, og min sindstilstand bliver meget bedre.

Til hverdag har jeg dog svært ved at være i for store menneskemængder for længe, før jeg bliver drænet. Jeg tager også meget hurtigt andres dårlige humør til mig, selvom jeg lige forinden har været glad. Især når det er min mor. Mit humør bliver i det hele taget meget let påvirket af andres, og jeg har svært ved at være centreret i mig selv, når jeg er sammen med andre. Jeg er meget opmærksom på, hvordan de har det og har ofte svært ved at skelne det fra, hvordan jeg selv har det. Nogen der har nogle ideer til, hvad man kan gøre her?
1333 dage siden
 
edf
:) Hej.
Jeg synes at være sensitiv er en fordel, hvis man vil udvikle sig spirituelt. Til gengæld i den materielle verden er der større udfordringer... What to do? Jeg kan ikke tænke om at blive interesseret i mainstream, der skal være en anden løsning også.
1333 dage siden