Selvet.dk Danmarks spirituelle webmagasin

A+ R A-
24-02-2002

Det lyse sinds tid

Bedøm
(0 stemmer)

De lange dage og lyse nætter er over os, og mange forbinder denne skønne årstid med et lysere sind.

"Bare det dog var lyst hele året rundt...!", ønsker vi.

Vores sind synes helt automatisk at blive lyst op, og de korte dage og vintertristheden er hurtigt glemt og forsvundet, som dug for solen.

Det er som om vi nogle gange "bare følger med årstiden" i vores måde at have det på, uden at tænke nærmere over, om der måske var noget vi kunne gøre ved det. Er der mon en måde, hvorpå vi selv kunne bringe lys til sindet året rundt?

Ja, det er der faktisk!

Der findes et meget kraftfuldt redskab, som man kan benytte sig af - uafhængigt af årstid, klokkeslæt og sted. Dette redskab er meditation.

Der er uendelig mange måder at meditere på - der findes utallige metoder, teknikker og værktøjer, som man kan benytte sig af, alt efter hvad formålet med meditationen er.

Mange ønsker at meditere for at slappe af og give afspænding til kroppen eller for at skabe fred og ro i sit indre.

Nogle ønsker at få mere energi og overskud i en ofte stresset hverdag.

For nogle er målet en øget koncentrationsevne. Andre igen ønsker at tage på rejser i sit indre for at lære sig selv bedre at kende, og nogle ønsker blot at lade sin bevidsthed "flyve" og opleve smukke billeder eller stemninger.

Begrebet meditation har eksisteret i årtusinder, og er hos de fleste af os mest kendt som en tradition, der kommer fra Østen. En figur mange af os har hørt om er Buddha - som netop skabte traditionen for meditation i Østen.

Det som kan være værd at nævne i denne sammenhæng er, at Buddha ikke satte sig ned fra den ene dag til den anden og blev "mester" i meditation.

Han tilbragte derimod mange, mange år i isoleret stilhed - væk fra hans samtids larm og støj. Han havde hele dagen til rådighed til at fordybe sig og skue indad, indtil han en skønne dag oplevede den blotte værentilstand.

Denne tilstand er essensen af meditation og kræver lang tids øvelse. Det skal vi vesterlændinge dog ikke lade os skræmme af! For meditation kan være mange andre former for oplevelser.

Som udgangspunkt betyder meditation at gå ind i sig selv og være stille, at fordybe sig eller koncentrere sig, og være. På den måde, kan man sige, at selv urmennesket gik i en meditativ tilstand, når han gik på jagt.

Han måtte ligge al sin koncentration og fokusering på at ramme byttet. Hvis ikke han ramte fik han intet føde, eller han risikerede måske selv at blive bytte.

Han blev derfor som en naturlig del af sin overlevelse nødt til at være 100% med det, han gjorde. Lidt længere fremme i det historiske perspektiv kan så nævnes de forskellige munkeordener, hvor munkene en stor del af tiden var overladt til dem selv i deres små rum, hvor de så kunne fordybe sig i Gud. De mediterede.

Meditation stammer således, ikke udelukkende fra Østen, men er noget mennesker har gjort gennem alle tider - folkene i Østen har blot frem til i dag bevidst formået at holde fast i en måde at opleve på.

Faktisk hver gang vi fordyber os i noget og lukker alt andet ude, så mediterer vi - når vi fordyber os og er med det vi gør 100%, f.eks. i sport, i kreativ udfoldelse eller i vores opvask!

Mange forbinder dog meditation med overhovedet ikke at tænke nogle tanker - og så bliver det altså svært(!) - man opgiver på forhånd eller har ikke tålmodighed nok, og tænker måske, at der kræves en særlig medfødt evne til ikke at kunne tænke.

Vores tanker vil dog altid være der, for hele denne gigantiske "fabrik" er en del af os mennesker - det handler derimod om at øve sig i at skrue ned for volumen og i ikke at lade sig rive med af de tanker der nu engang opstår.

Det er det første skridt, og lige præcis dér, hvor vi moderne mennesker med fordel kan bruge meditation. Nemlig øve os i ikke at være vores tanker. Vores verden er fuld af indtryk, larm og støj, og ting vi dagligt skal forholde os til og tage stilling til.

Som regel har vi for vane at vende og dreje alting i vores hoved, og på den måde giver vi vores sind en masse at beskæftige sig med.

Og omvendt har vi også for vane at lytte meget til vores sind, med det resultat, at vi ofte ikke er tilstede med det vi laver, men befinder os langt væk fra nuet.

Når vi først har oplevet, hvor meget vi faktisk lader os styre af vores tanker, så kan vi lære, efter en tids træning, at lade dem passere uden at lade os forstyrre af dem.

Jo mere vi øver os i det, vil vi så opleve, at tankestøjen generelt også bliver mindre og mindre, fordi vi bliver bedre og bedre til at være bevidste om den - så kan vi stoppe tankernes overtag i os, næsten før de får begyndt.

Der findes rigtig mange, nemme og simple små øvelser eller små meditationer, som man kan benytte sig af i sin hverdag til netop at tøjle sit sind eller sine tanker.

Det er faktisk muligt at meditere, og øve sig i dette, uden at skulle sidde i skrædderstilling 30 minutter om dagen.

Efter, at der er blevet roligere i sindet, er det følgelig også nemmere at få lys derind. Vi kan opleve, at vi ikke nødvendigvis skal lade os styre af omstændighederne, men at vi selv, med vores egen vilje, faktisk har mulighed for at tænde for solen derinde - selv på en gråvejrsdag.

Vi kan opleve, at vi gennem meditationens mangfoldige muligheder, ikke behøver at være underlagt bestemte sindsstemninger i forskellige situationer.

Dette giver os en større frihed i vores hverdag, fordi vi finder ud af, at vi ikke behøver leve vores liv udfra en bestemt vanemæssig tankegang. Vi begynder at blive bedre og bedre til ikke at identificere os med vores sind, og ikke lade os styre af dette.

Omvendt kan vi faktisk blive gode til at styre det, og dermed blive bedre til at være mere tilstede i vores liv i de ting vi laver!

Gennem forskellige meditationer kan man endvidere gå ind og få bevidsthed på, hvad der lige nu holder én tilbage fra at være glad eller afslappet, og få en oplevelse af hvad hindringen handler om.

Man kan lære at spørge og få svaret fra sig selv - man kan opleve at være sin egen lærer og guide i livet. Fordi man har oplevet og ikke tænkt, vil man føle sig overbevist - dybt i sit indre - om hvordan man bedst kommer videre.

For eksempel, hvordan man bedst kan få ro og slappe af, eller hvad det er man skal gøre for at opnå større energi i sin hverdag, eller måske ligefrem, hvordan man bedst løser en eventuel problematik i sit liv.

Man finder ud af, at det ikke er nødvendigt at bruge mere tankeenergi på det, der ellers har kværnet utrætteligt rundt og fyldt os både dage og nætter, samtidig med at man får en løsning til at komme videre fra et mønster eller en vane, man har befundet sig i, måske i lang tid.

Dette gør, at man igen vil opleve en større frihed, samtidig med, at man har bevæget sig endnu tættere sig selv: Der vil være frigivet mere plads i vores bevidsthed til at være i stand til at opleve en del af vores inderste kerne af lys - sjælen.

Dette lys kan nogle gange synes svært at finde, især når vi føler os stressede eller kede af det eller mangler energi.

Men ved at starte, der hvor vi kan, og med et redskab som meditation, som kan give os håndgribelige værktøjer at starte med, kan vi opleve, hvilken gave det er, at give os selv lov til at finde vores egen uudtømmelige lyskilde.

Vi kan lære, at der findes forskellige måder at tænde for dette lys, alt efter vores eget behov.

For lyset er der altid, vi skal bare opdage, hvor kontakten sidder!

Kærligst Heidi

Heidis Email
Heidis hjemmeside


Mai

Mai

E-mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Søger forfattere


Du kan uden videre oprette dine artikler mv. på Selvet.

Log ind, udfylde din forfatter-profil og opret dine artikler.

Kontakt gerne redaktion@selvet.dk

Forfatter login

Vertikal-annonce

Find emne

Mini-annoncer