Selvet.dk Danmarks spirituelle webmagasin

A+ R A-
23-06-2009

Lykke er at se noget gro

Bedøm
(0 stemmer)

Af forfatter Irma Lauridsen
www.irmalauridsen.dk

Lykke er at se noget gro

En skøn oplevelse kan være næsten gratis. Og du kan selv skabe den, så let som ingenting.Vil du være lykkelig, så skab en plante. Jo, virkelig - så lidt, så meget! Plant en kerne. Jeg siger dig, det er intet mindre end et under at se, når der - fra en lille bitte kerne - begynder at vokse grønne blade frem! Det er simpelthen LIV for fuld udblæsning. Når planten er et par år, vil den blomstre som en drøm og, i bedste fald, give skønne frugter.
Det er selve processen, der er så fantastisk. Du kan gøre det alene eller gøre det til en hobby, du kan dyrke sammen med dit barn. Noget, I kan have sammen, være spændt på - og glæde jer over.
At skabe en spændende plante fra en kerne, er let. Og det er stort set gratis, for det er bare at købe en frugt med kerner, putte kernen i en lille potte med jord og holde jorden fugtig.
Men jo, det kræver tålmodighed, som netop er en mangelvare hos mig, hm .... To dage efter, kernen er plantet, kigger jeg skuffet i potten og tænker: 'Så voks dog op! Hvad venter du på?!'
Men tålmodighed kan læres, har jeg hørt.

Hvor blev kernen af?Det sværeste var limefrugten. Jeg er nysgerrig efter at se, hvordan bladene på en limeplante er. Hvordan blomsterne dufter, og selvfølgelig endnu bedre, at se den med frugter. Måske netop fordi det viste sig at blive svært, vil jeg ikke give op. Jeg er overbevist om, at det en dag vil lykkes!
Det svære bestod i overhovedet at finde en kerne i en af frugterne. Da jeg havde flænset de første 7 uden egentlig at skulle bruge frugten, og uden at finde bare én eneste kerne, begyndte humøret at dale. Hvad skulle det betyde, ville de ikke formeres? Jeg endte med at købe omkring 35 lime (ja, py ha, sikke et spild) før jeg fandt gevinsten, som bare var en snyder alligevel. Fordi den ikke ville spire, skønt jeg brugte alverdens trylleri på den. Ja, så ku' jeg lære det.
Men jeg vil ikke lære det! Intet er umuligt ifølge min livsfilosofi. Så jeg fortsætter med at købe lime. En enkelt af og til.
I det hele taget er jeg altid på udkig efter spændende frugter. Her bliver plantet kerner af stort set alt. Forskellige sorter af appelsin, klementin, grape, citron, papaya, avocado, mispel, dadel, lime (mangler stadig, men det løser sig), ja alt, hvad der ser spændende ud.

MagiDet er magi. Ivrigt går jeg og kigger forventningsfuldt til "barnet" flere gange om dagen. Er den begyndt at spire? Jeg har præsteret at skubbe jorden til side, bare for at se, om der overhovedet skete noget som helst dernede. Var den faldet i søvn, eller hvad? Men, tålmodighed eller ej - en dag er der jo liv!
Resultatet er et eventyr. Men - 'resultatet' begynder vel allerede, når du ser den første lille grønne spire. Den spæde begyndelse på liv. Miraklet. Så er rejsen begyndt, og den stopper ikke. Planten vil vokse og hele tiden udvikle sig, og du kan følge med i dens liv, blad for blad.
Hos mig lyder det ikke: 'Se mine nye sko', men: 'Se min plantes nye blad!'
Ja, jeg ved ikke, om det kun er mig, der finder det fantastisk at kunne putte en kerne i jorden og se frem til at følge dens vej til en skøn busk. Mon mange ikke har det på samme måde?

GrapeJo, jeg har prøvet det før. Jeg startede faktisk som helt ung. Plantede kerner af grape og endte med at få to store, flotte planter med de skønneste hvide blomster, som duftede fortryllende i hele huset. Om der ville være kommet frugter på - ja, det er jeg overbevist om, hvis de havde fået lov at beholde livet. Det gjorde de af specielle årsager ikke, og det har jeg fortrudt lige siden.
Lige nu er min havestue fyldt med mine forsøg. Små potter med god, let jord. De skal stå lunt og lyst, helst ikke i direkte sol, og må aldrig tørre ud.
Den dag spiren så ser dagens lys, tænker jeg: 'Hvor ER livet dog fantastisk! Så lidt, der ligger inde med koden til så meget.' Et par citronplanter, som nu er et par år, er allerede ret store og vil snart fylde huset med duftende blomster, og senere citroner.
Jeg har også købt et par små citrustræer, hvis frugter er de dér sure asener, der ikke er særlig spisevenlige, men meget smukke. Men jeg ville have en rigtig appelsinplante. Det har, indtil nu, været umuligt for mig at skaffe i DK.

Et rigtigt appelsintræEn dag, hvor tålmodigheden var lidt hårdt prøvet, kørte jeg derfor til Tyskland. Der fandt jeg et appelsintræ og et klementintræ. Ægte. Og endda til at betale sig fra. De er meget smukke og står nu i min lyse havestue og strutter, bliver snakket med og elsket højt.
Alligevel planter jeg fortsat kerner og forbavses dag efter dag over, hvordan de udvikler sig.
Hvordan jeg skal få plads til alt dét i havestuen efterhånden som det vokser op, tør jeg slet ikke tænke på. 50 små planter af forskellige appelsiner, dadler og andet godt - hvad gør jeg med dem, når de bliver to meter høje? Jo jo, det skal nok blive festligt! Det kalder virkelig på min humoristiske sans. Nå, den tid, den udfordring.
Men prøv det. Plant en kerne. Det giver stor, glæde og forventning og forstørrer livet. Det får simpelthen hjertet til at vokse og man får øjnene op for undere, man måske slet ikke tænker på findes indenfor rækkevidde.
Jeg har lagt fotos ind på min side www.irmalauridsen.dk under 'artikler', hvor du kan se nogle af de planter, jeg har drevet frem af kerner + andre citrusplanter fra min havestue. Her kan du også læse lidt om, hvad der foregår i min have.Irma Lauridsen
Irma Lauridsen

Irma Lauridsen

Forfatter, foredragsholder og meget mere

Hjemmeside: www.irmalauridsen.dk/ E-mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Søger forfattere


Du kan uden videre oprette dine artikler mv. på Selvet.

Log ind, udfylde din forfatter-profil og opret dine artikler.

Kontakt gerne redaktion@selvet.dk

Forfatter login

Vertikal-annonce

Find emne

Mini-annoncer