Selvet.dk Danmarks spirituelle webmagasin

A+ R A-
24-05-2007

Når Det Ubevidste stikker kæppen i hjulet

Bedøm
(0 stemmer)

Når Det Ubevidste stikker kæppen i hjulet!

Af Connie Kragelund
Par og psykoterapeut

I over 23 år har jeg arbejdet med personlig og spirituel udvikling. Siden 1992 har jeg har afholdt kurser, par og individuelle forløb i at øge livskvaliteten: være i nuet, styrke selvværdet, selvtilliden og få et godt liv - bl.a. at få kærlighedslivet til at lykkes, om det så er at finde Kæresten i dit liv eller få det eksisterende forhold til at blomstre!

Du kan læse mere på www.selv-tillid.dkForestil dig, at vi mennesker er som isbjerge. De majestætiske isbjerge, hvor kun 10 % flyder over vandet og de resterende 90 % findes nede i havet. At det kun er en lille del af dig, som er synlig (fremme i bevidstheden) - resten af dig ligger gemt under overfladen = er ubevidst. Det Ubevidste er en indflydelsesrig faktor i dit liv: det indeholder en stor portion af din energi og blandt andet mange af dine livsmønstre positive såvel som knap så hensigtsmæssige. Og selvom Det ubevidste er ubevidst og på den måde usynligt, så er det alligevel meget aktivt. Tænk bare på en vane du har, eksempelvis at ryge eller "den søde tand" - hvor stor opmærksomhed og energi skal du bruge for at gøre noget andet, end det du plejer ... lade smøgen eller chokoladen ligge?Fair nok hvis du ind i mellem ikke lige har helt styr på dig selv, dine følelser og dit liv!Selvudvikling er også at blive mere bevidst om dine ubevidste sider - få dem frem i lyset - så du bliver bedre til at håndtere dem, og så dit liv kan blive mere, som din bevidste del ønsker det ....                                                                    ©Kærlighedslivet er det områder i livet, hvor Det Ubevidste sætter kursen allermest! Vi ku' kalde den del af dig for Automatpiloten. Den er, som navnet hentyder, noget der sker automatisk, altså uden du tænker over det. Det kan være dine følelser, tanker og handlinger. Hvor meget bestemmer du eksempelvis bevidst, hvem du vil forelske dig i?...jo, naturligvis kan du et langt stykke hen ad vejen sige til dig selv: "jeg vil ikke være interesseret i ham/hende der, han/hun er gift, er min chef, er ældre/yngre, er for tyk/tynd osv." - og så helt ærligt: Hvornår har du sidst bevidst, altså med vilje kunne bestemme dig for at være stormende forelsket?                                               ©Automatpiloten reagerer ud fra bestemte lovmæssigheder og består af gamle følelser og beslutninger/overbevisninger/erfaringer - vore mønstre. Automatpiloten har til opgave at bevare vores integritet, men er ikke altid egnet til det!Automatpiloten er uhyre interessant og spændende psykologisk set: hver især har vi vores egen unikke Automatpilot, der i høj grad har indflydelse på, hvad der sker i vores liv og hvordan vi oplever os selv og verden. Samtidig kan Automatpiloten være møjirriterende, netop fordi den har så stor indflydelse, men ikke lader sig styre af intellektet.

©Automatpiloten har flere egenskaber, der klart adskiller den fra den rationelle del af hjernen: Den er stort set udenfor viljens magt
 Den reagerer ikke på fornuft
 Den er udpræget følelsesbetonet
 Den er tryghedssøgende og bange for noget nyt
 Den genskaber fortidens psykiske miljø (den samme stemning eksempelvis ensomhed og ikke at være god nok eller mere positivt tryghed og kærlighed) - ved at opsøge personer og situationer, som får de samme gamle følelser frem i dig du endnu ikke er færdig med
 Den reagerer ofte, inden du får tænkt dig om
 Den er fuld af energi, det vil sige, den kan blive ved og ved og ved
 Jo mere du skubber nogle sider af dig væk, desto mere fylder den og bliver destruktivAutomatpiloten kan virke destruktiv ved første øjekast og på den måde et ubehageligt bekendtskab - paradoksalt nok så kan det, som generer dig allermest lige nu, gå hen og blive din styrke. Hvordan?1. Bliv bevidst om, hvilke dele automatpiloten består af (overbevisninger, følelser, handlinger og mønstre såvel som delpersonligheder/introjekticerede personer som mor, far eller ekskærester). Din historie kan give dig nogle gode hints. Det kan dine venner sikkert også2. Tillad dig at mærke de følelser, som Automatpiloten giver dig, også selvom de måske er negative - rum vreden, sorgen, angsten, opgivelsen, håbløsheden o.s.v.  Når du giver følelserne opmærksomhed og kærlighed (tænke positivt om og til dem), så ændrer de sig i positiv retning3. Accepter at det er, som det er for dig lige nu - du og dit liv er, som I er lige nu. Herfra kan en ændring begynde, hvis du ønsker det! Hvis du omvendt kæmper imod og ikke vil være ved din virkelighed, så bliver du bare træt og modløs og kommer længere væk fra kærligheden i dit liv4. Bliv færdig med "fortidens synder" - ryd op! Skriv breve (som du sikkert ikke skal sende), snak med gode venner og bliv set, hørt og forstået, lav afskedsritualer m.m.5. Brug din opmærksomhed og vilje til at gøre noget andet, end det du plejer! Du dør ikke af at opleve sommerfugle i maven/angst (det føles bare sådan).6. Omgør de negative overbevisninger, som spænder ben for dig - det handler om at mobilisere lige så stor eller større portion energi i den nye positive beslutning/overbevisning. Tro flytter virkelig bjerge, og det er ikke sikker at Mt. Everest stadig ligger, hvor den lå sidste år! brug eksempelvis positive bekræftelser og visualisering (på kurserne eller i en session bruger vi den energi, der ligger i negative, uhensigtsmæssige overbevisninger til at forankre nye bedre beslutninger)7. Hjælp dit held på vej. Hvis 1-6 er svært eller umuligt - så få hjælp til din proces af en god terapeut

©Automatpiloten er som udgangspunkt ubevidst - men langt hen ad vejen er det muligt at få den frem i lyset, blive bevidst om de dele af dig og dine mønstre og derefter transformere dem, du finder uhensigtsmæssige. Transformere betyder at omforme energien, altså frigøre den (de negative følelser), der er bunden i mønstrene - og dirigere den hen til det, som er konstruktivt for dig, eksempelvis at opleve kærlighed i stedet for at skubbe den væk!
 
Det vigtigste skridt er, at du tager en dyb beslutning om - at du er den (eneste ene), som kan få kærligheden til at blomstre i dit liv (med eller uden en kæreste)!


Connie Kragelund

Connie Kragelund

I over 23 år har jeg arbejdet med personlig og spirituel udvikling. Siden 1992 har jeg afholdt kurser, par og individuelle forløb i at øge livskvaliteten: være i nuet, styrke selvværdet, selvtilliden og få et godt liv - bl.a. at få kærlighedslivet til at lykkes, om det så er at finde Kæresten i dit liv eller få det eksisterende forhold til at blomstre!

Hjemmeside: www.selv-tillid.dk E-mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Søger forfattere


Du kan uden videre oprette dine artikler mv. på Selvet.

Log ind, udfylde din forfatter-profil og opret dine artikler.

Kontakt gerne redaktion@selvet.dk

Forfatter login

Vertikal-annonce

Find emne

Mini-annoncer