Selvet.dk Danmarks spirituelle webmagasin

A+ R A-
31-01-2002

Guds lille klovn

Bedøm
(0 stemmer)

Svenskeren Conny Larsson er den ubestridte hovedperson i sagen Sai Baba. I TV fortalte han om Sai Baba og sexmisbrug. Læs her, hvad Conny Larsson tidligere fortalte til det svenske tidsskrift, Alfaomega, en artikel, som blev offentliggjort i Danmark i tidsskriftet Nyt Aspekt så sent som i maj 2000.

GUDS LILLE KLOVN

Berømt skuespiller, succesfuld forretningsmand, russisk spionelev, Maharishis højre hånd - Conny Larsson har prøvet lidt af hvert i sin søgen efter meningen med livet. Nu har han på Sai Babas bud viet sit liv til at hjælpe misbrugere til et bedre liv med meditation og heste.

Af Patrick Sundström

Conny Larsson sidder med korslagte ben i sofaen i meditationsrummet på den svenske behandlingsgård Kernen. Her kan gårdens klienter gå ind, når de vil have en stille stund for sig selv.

Kernen er ikke et almindeligt behandlingshjem for misbrugere. Der anvendes ingen lægemidler. Gennem meditation, studier, skyggeterapi og praktisk arbejde med heste lærer patienterne at udforske deres indre og finde ud af, hvad de vil med deres liv.

- Alle, som tager stoffer, søger efter noget andet end det, samfundet har at tilbyde. I vores inderste kerne findes al den vejledning, vi behøver, siger Conny, der er behandlingshjemmets naturlige centrum.

Han omfavner, taler og ler med heste, klienter, personale og besøgende på samme tilsyneladende grænseløst venlige måde.

Et andet centrum på kernen er Sai Baba, den indiske åndelige leder, som en gang reddede Connies liv og gav ham opgaven at hjælpe misbrugere.

- Men åndeligheden er ikke noget, der påduttes mig, fortæller Peter, en af de ti misbrugere, som deltager i den to år lange behandling. Han mediterer gerne, men tager sig allerhelst af hestene, som ikke bare er for terapiens skyld. De konkurrerer også succesfuldt på landets travbaner.

- Da amtet manglede penge og begyndte at skære i tilskuddene, hjalp indkomsten fra hestene os, fortæller Conny, der ind imellem selv sidder i sulkyen.

I 18 år har Conny passet og udviklet Kernen. Han er ikke uddannet til det, men han har masser af livserfaring. Så meget, at hans bog "Guds lille klovn" nu filmatiseres:

- En Hollywood-producent hørte et af mine foredrag og ville absolut lave en film, siger Conny og fortæller om de mange uventede hændelser, der har ført ham videre i livet.

MØDE MED LYSET
Første gang, Conny mødte lyset, var, da han som seks-årig var ved at drukne i en isvåge på Långsjön i Stockholm:

- Mens jeg sank, blev jeg omsluttet af et fantastisk gyldent lys. Det lys vil jeg have, tænkte jeg.

Da han kom til sig selv igen, lå han på isen - reddet af to otte-årige piger.

Connys barndom i den stockholmske forstad Västberga var traumatisk og fattig. Han havde engelsk syge og blev drillet med sine skæve ben og sit røde hår. Hjemme sloges hans alkoholiske far ofte med moderen. Når stegepander og hadske ord fløj rundt i luften, krøb Conny i skjul og spekulerede på, hvad han dog lavede her på jorden?

Lyset brød frem af mørket via baptisterne i søndagsskolen. Det var blandt engle og helgener, han ville leve, og han sprang glad ud af sengen, hver søndag morgen.

- Jeg var fascineret af billederne af Jesus og fårene på et stort billedtæppe på væggen. Jeg lyttede med store ører til fortællingerne om godheden og evigheden og store mænd. Jeg ville også redde og hjælpe til, fortæller Conny.

Da Conny overvanhdt den engelske syge i 10 års-alderen, blev han et livligt og beslutsomt barn, og som kun 13 årig kom han ind på en tre årig teaterskole. Her hørte han om seersken Madame Ahrendorff og tog hen for at få en seance.

- Du vil forlade scenen og skaffe dig en lille hytte på landet med heste og geder, sagde hun. Conny blev vred. Han ville være en stor skuespiller! Men seersken fik ret - ad åre!

ÅNDELIG VÆKKELSE
Seksten år gammel flyttede Conny til Malmø, hvor han kom ind på Scenskolan som en af de yngste nogensinde. Den ene succes fulgte den anden, og pludselig var han en af Sveriges mest lovende, unge skuespillere. Privat overdrev han alt - hash, LSD og forelskelser.

- Hvad er der med dig? Du har ingen karisme længere. Tager du stoffer? spurgte teaterchefen en dag på teatret.

Conny var afsløret. Efter to års misbrug havde han det meget dårligt og ville have hjælp. Den kom en dag i Folkets Hus i Malmø Beatles-yogien Maharishi var i byen.

- I Maharishi så jeg lyset for anden gang, fortæller Conny. Liggende på en briks med forfærdelige abstinenser lyttede han til Maharishi, som talte om sjælen, den uforanderlige ånd i os, det guddommelige.

- Jeg rystede og havde voldsomme kramper, når spændingerne forsvandt, men det var vidunderligt at ligge der og få lov til at lytte.

Efter to uger kom Conny tilbage til Stadsteatern - bevidst, stoffri, som meditationsudøver og vegetar. Kollegerne var mildest talt forbavsede.

Men for Conny var det ikke nok. Da Maharishi bad ham komme til Indien for at uddanne sig til lærer i Transcendental Meditation, tog han orlov fra teatret, pakkede sin rygsæk og tog afsted - kun 21 år gammel. Han vidste intet om Indien.

Efter mange års strabadser, måneders meditation, studier og rundrejser til Indiens hellige steder var han færdig og lykkeligere end nogensinde.

I 1970 startede han Malmø meditationscenter. Samtidig spillede han med stor succes klovnen Beppo på Stadsteatern, købte et husmandssted, en hest og to geder ved Omberg - præcist, som seersken havde sagt, da han var 13 år.

RUSSISK SPIONSKOLE
Men tiden gik, og inderst inde vidste Conny alligevel ikke, hvad det var, han ville. Han var rastløs.

- Selvfølgelig skal du være klovn, sagde cirkusdirektøren Rolle Rhodin efter at have set forestillingen med klovnen Beppo. Han tilbød Conny et job i Cirkus Ringling Brothers i USA, datidens største cirkus.

Men først ville Conny gå på cirkusskole i Rusland, et noget nært umuligt forehavende for en vesterlænding på den tid. Alligevel lykkedes det ham at blive optaget på den treårige klovnelinje på Moskvas universitet. Han opdagede snart, hvilken fejltagelse det var.

- Jeg var havnet på en spionskole. De ville uddanne mig til spion og kurer. De vidste alt om mig, hvad jeg havde lavet, og hvem jeg havde været sammen med. I stedet for cirkus blev det Lenin og Stalin fra morgen til aften. At protestere eller prøve at flygte var formålsløst. I stedet spillede jeg med og blev klassens bedste elev.

Men en morgen, da Conny vågnede, var mange af hans klassekammerater forsvundet. Han forstod, at det var livsfarligt at blive. Via en turist lykkedes det ham at smugle et brev ud til sin bror, hvori han bad broderen skrive tilbage, at deres mor var døende. De russiske myndigheder vidste, at hun havde dårligt hjerte.

- Efter nogle uger blev jeg kaldt op til kulturministeren, som havde min brors brev i hånden. Jeg sagde, at jeg egentlig ikke havde lyst til at rejse hjem, men at familien betød meget for mig. Jeg vidste, hvor vigtige, familierelationer er for russerne.

Conny fik udrejsetilladelse og fløj til Sverige og derfra direkte videre til Italien, hvor Maharishi befandt sig. Han fortalte alt, hvad han havde oplevet til Maharishi, som blot sagde: Du kan blive Guds lille klovn i stedet...

Nu startede et helt nyt cirkus for Conny. Han blev Maharishis personlige massør og sekretær, fløj jorden rundt i private jetfly og lærte konger, præsidenter og millionærer at meditere. Maharishis budskab var, at hvis 10 pct. af jordens befolkning mediterede, ville der blive fred på jorden.

Conny blev høj af sin fredsmission og besluttede sig for at lade det verdslige liv bag sig og blive munk. Den store dag, da Maharishi skulle indvie ham til munk, oprandt. Forventningsfuld og fint klædt gik Conny ind i rummet - kun for at opdage, at Maharishi sad og snorksov. Alting faldt fra hinanden.

- Jeg blev ked af det og meget vred. Jeg forstod, at jeg ikke var andet end et forbrugsgode for ham.

PÅ SELVMORDETS RAND
Skuffet opgav Conny sin åndelige stræben og begyndte på teatret i Malmø igen. Han arbejdede meget, men indeni var der tomt og ensomt. Kun meditationerne holdt ham oppe. Til sidst besluttede han at emigrere til Sri Lanka.

- Jeg havde været på ferie i Sri Lanka en gang og der truffet en præst, som syntes, jeg skulle investere nogle penge i landet. Hvorfor ikke, tænke jeg.

Conny købte en lille strandgrund, hvor han byggede huse, som han solgte til rige mennesker. Forretningerne gik strålende, og et selskab fra Svejts tilbød ham 22 millioner for hans virksomhed.

Men indeni sank Conny dybere og dybere ned. Hans mistro til mennesker var enorm. Alle var bestikkelige, og ikke en gang munkene levede, som de havde lært. De spiste kød, dyrkede sex og drak sig fulde. En dag revnede alt.

- Jeg skulle op til Sri Lankas statsminister og have en kontrakt godkendt. Det er skik og brug, at man efterlader bestikkelsen til sekretæren udenfor hans kontor - donationer kalder de det. I stedet for penge gav jeg sekretæren fingerne og gik ud.

Nu havde Conny nået bunden og ville ikke leve længere. I sin bungalow bad han til alle guder, han kendte, skrev et selvmordsbrev og gik ned til en af Sri Lankas smukke strande for at drukne sig.

- Da jeg stod der med vandet op til hagen og øjnene fyldt med tårer, kun et skridt fra at blive revet med af strømmen, kommer der en mand ud fra en hytte på stranden.

Han har et stort afrohår og vinker til mig. En idiotisk batiksælger, tænkte jeg. Men pludselig var det, som om en usynlig hånd tog fat i min nakke og førte mig mod manden og op på stranden igen, fortæller Conny.

Den ukendte mand forsvandt uden et ord ind i en hytte, og Conny fulgte efter. På væggen hang en stor plakat af manden.

- Sai Baba. Rejs til Indien, sagde manden og pegede på plakaten. Så forsvandt han ud i det blå.

Omtumlet og forvirret løb Conny op til receptionen og spurgte receptionisten, om han vidste, hvem Sai Baba var?

- Gud! svarede han.

- Gud? spurgte Conny endnu mere forvirret.

- Gud! svarede manden igen, og sådan blev de ved, til Conny spurgte, hvor man kunne få fat i ham.

- Et øjeblik, svarede manden og tog telefonrøret. Kan man ringe til Gud? tænkte Conny og var sikker på, at han snart ville blive sindssyg.

Efter samtalen fortalte manden i receptionen, hvor i Indien Sai Baba befandt sig. Da Conny købte flybilletter, spurgte kvinden bag disken: Skal du til Sai Baba? Og da kontrollanten stemplede hans pas, sagde han: Sai Baba. Nu var Conny sikker på, at han var blevet tosset.

SAI BABA: REJS HJEM
Efter mange besværligheder havnede han til sidst i Puttaparthi, som ikke eksisterede ifølge indiske embedsmænd i Bombay. Da det blev tid at træffe Sai Baba, sad 2000 mennesker i kø. Det var 42 grader i skyggen, og alle sad stille og tavse.

- Jeg havnede i første række, og da Sai Baba kom ud, så jeg, at det var den samme mand, som havde reddet mit liv på Sri Lanka. Han standsede ud for mig og sagde:

- Så du er kommet nu. Hvor kommer du fra?

- Sverige, svarede jeg.

- Nej, nej, Sri Lanka, sagde han og gik videre.

- Jeg var helt betaget og følte mig udvalgt, fortæller Conny, som nu havde set lyset for tredje gang.

I lang tid rejste Conny frem og tilbage mellem Sri Lanka og Indien for at passe sine forretninger, indtil Sai Baba en dag spurgte ham:

- Hvad laver du dog?

- Jeg kan skænke penge til et hospital, sagde Conny. Hans virksomhed var jo 22 millioner værd.

- Dårlige penge, giv dem væk, skattefrit, sagde Sai Baba.

Conny forstod ingenting, men gjorde, som Sai Baba sagde. Han rejste til Sri Lanka og afskrev virksomheden til sine kompagnoner, som anså ham for at være blevet vanvittig.

Tilbage i Indien kiggede Sai Baba længe på ham og sagde:

- Godt gjort.

Han sendte de andre ud af det lille rum, hvor han indimellem tog grupper ind til samtale. Nu er det mig og Sai Baba for resten af livet, tænkte Conny.

- Nu skal du rejse hjem, sagde Sai Baba.

- Til Sri Lanka? spurgte Conny.

- Nej, til Sverige.

Conny fattede ingenting. Var det bluff? Han kastede sig på gulvet, græd og skreg. Da Sai Baba sagde, at han skulle tage sig af syge og narkomaner, var det det dummeste, han havde hørt. Han, som var vandt til at møde statsministre.

Sai Baba sagde, at tre dage efter, at Conny var kommet hjem, ville nogen ringe til ham, og så skulle han bare sige ja. Tre dage efter hjemkomsten til huset i Omberg ringede en kvindelig omsorgskonsulent og spurgte, om Conny var ligeså tosset som det blev påstået.

- Absolut, svarede Conny.

- Tilstrækkeligt tosset til at tage sig af tosser?

- Ja, svarede Conny, som han havde fået besked på.

Kvinden ankom med en ung mand i 20 års alderen og en rejsetaske. Efter 12 timers samtale gik kvinden og efterlod klienten. Det var starten på Kernens behandlingshjem.

Conny har siden dengang besøgt Sai Baba mange gange - af og til med klienter fra Kernen. Han har for nylig fået at vide af Sai Baba, at han skal starte et "House of Mercy", barmhjertighedens hus.

- Det bliver et fristed for mennesker, som har det svært i livet og som er ensomme og ulykkelige, fortæller Conny. Han har sit eget fristed i det lille etværelsers hus ved søen nogle hundrede meter fra behandlingshjemmet.

Der trives han bedst, når han kan meditere og være nær Gud, lyset og sandheden.

Gengivet fra tidsskriftet Nyt Aspekt, nr. 5, maj 2000


alfa

alfa

E-mail: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

Senest fra alfa

Søger forfattere


Du kan uden videre oprette dine artikler mv. på Selvet.

Log ind, udfylde din forfatter-profil og opret dine artikler.

Kontakt gerne redaktion@selvet.dk

Forfatter login

Vertikal-annonce

Find emne

Mini-annoncer