Selvet.dk Danmarks spirituelle webmagasin

Log ind med Facebook
A+ R A-
Velkommen, Gæst
Brugernavn Adgangskode: Husk mig

Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark
(1 viser) (1) Gæst
 • Side:
 • 1

EMNE: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark

Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/18/2018 19:14 #162423

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Det Store Hvide Broderskab


Spørgsmål/svar aften 27.05.08


BuddhismeEr det en godgørende lære for hele menneskeheden? Eller en snæver impuls?

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/18/2018 20:41 #162428

 • RJ92
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 86
Det er nogle spændende foredrag med Asger Lorentsen. Dejligt at se at de er lagt op igen

Jeg tænker ikke at denne lære behøver at være en lære for hele menneskeheden, hvis det er det du mener. Det er en lære for bestemte mennesker, som ressonerer med denne bestemte impuls. Jeg mener at Asger Lorentsen havde en særlig rolle at spille i Danmark, lidt ligesom Martinus Thomsen.

En snæver impuls ville jeg ikke kalde det. Vi er blot forskellige og har forskellige temperamenter. Nogle kan lide en Kristus orienteret spiritualitet, andre igen en Buddha inspireret spiritualitet og så videre. Jeg selv nyder meget at se disse videoer med Asger Lorentsen, fordi jeg synes de har en meget "sattvik" kvalitet. Sattvik betyder godhedens, fredens, lysets egenskab. Det er selvfølgelig rent subjektivt, men sådan virker det på mig. Jeg tror at Asger og Martinus har gjort meget godt for mennesker i Danmark og udlandet.

I Indien findes kristne, som er efterkommere af en jeg ikke kan huske navnet på. Og flere nutidige åndelige vejledere fra Indien, bl.a. Dalai Lama og Srila Prabhupada (Hare Krishnas guru) siger Kristus er en åndelig vejleder eller at man også kan følge kristusvejen. Det synes jeg er dejligt og befriende at de ikke lukker sig inde i sin egen trosretning, men også kan anerkende og anbefale andre måder at tro på.

Udviklingsvejen har mange facetter, er min tanke. Og vi søger mod de retninger, som temperamentsmæssigt kan give os de bedste betingelser i vejen mod "Solens Kilde", for at udtrykke det okkult.

Du må gerne uddybe hvad du mener med indlægget Morten. Det var mine umiddelbare tanker. Måske er jeg ramt helt ved siden af hensigten med din tråd, men sig endelig til.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/18/2018 22:53 #162430

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Rasmus

Mine opfattelser er:

Nej, du rammer bestemt udmærket ideen med tråden.
Det interessante for mig er, at der er så mange opfattelser af hvad Det Hvide Broderskab er eller kan være. Det interesserer mig faktisk en god del.
Og det er for meget spændende at opleve de forskellige opfattelser heraf.

Jeg vil da også meget meget gerne bygge bro til alt og alle organisationer og medmennesker. Men, rent organisatorisk, mener jeg, at jeg må tænke mig rigtig meget dybdegående om hvis jeg virkeligt ærligt og oprigtigt ønsker at udbrede visdom og uselvisk adfærd for hele menneskeheden og ikke kun lande med en Kristen baggrund, og samtidig søge at minimere intolerancens tilsyneladende altid fremkomne snæversyn. Og jeg mener tænke mig rigtig meget om.
Hvis vi deler os op i isolerede impulser, rent organisatorisk set, så har vi rent organisatorisk jo tydeligt ikke forstået ideen med et Universelt Broderskab eller Universelt Etiske Fællesskab, sådan som jeg ser det. Og dette er meget vigtigt at forstå dette forhold og ikke misforstå synes jeg. Ordet Universelt står i modsætning til en impuls-tanken, hvor man mellem linjerne subtilt helt konkret siger: En tager Indien, en anden tager Kina, en tredje tager mellemøsten, men i rører ikke Vestlige lande, det er vores impuls. Men, vi er jo alle kloge i vores egen verden, bare vi dog ville lytte noget mere til andre og hvad de skriver.

Spørgsmålet er måske hvad der er godgørende for HELE menneskeheden og hvad der ikke er det, når vi tænker os rigtigt meget dybdegående om? (Altså rigtig meget dybdegående.)

_____________________

Her er lidt jeg som jeg mediterer lidt over for tiden:
I en af videoerne ovenfor (Buddhisme videoen) fortæller Asger om Buddha og siger jo da helt bestemt en god del fornuftige og også gode ting. Han angiver på tavlen at Buddha blev født ca. 560 fvt. til 480 fvt. og blev cirka 80 år gammel. (Se 3:00 minutter fremme).

Hvad skrev H. P. Blavatsky mon om Buddha's fødselsår og tiden for hans død?

(Her er hvad jeg ved og lige kunne finde. - Se f.eks. BCW. Vol. XIV, p. 442 – Buddhismen begyndte I det 7’ende århundrede siger hun. Se f.eks. BCW. Vol. V, p. 197 af teosoffen T. Subba Row som siger det omtrent samme som H.P. Blavatsky. - http://www.katinkahesselink.net/blavatsk...les/v5/y1883_126.htm. Se også BCW. Vol. V, p. 249-255. Buddha levede tilsyneladende fra cirka år 621 fvt. Til hans Nirvana år 592 fvt. som normalt også angives som tiden for hans død. Og levede ifølge dokumentation i mindst 20 år efter hans fuldendte Nirvana, før hans virkelige død I cirka år 543 fvt. - ifølge H. P.Blavatsky’s Teosofiske Ordbog, (http://www.global-theosophy.net/ordbog/bu-bz.php) hvor de første 32 sider var godkendte før hun døde. Blavatsky siger at Buddha valgte at reinkarnere cirka 50 år efter sin død pga. hans forskellige fejl, og at det var som Shankaracharya (Adwaita Vedanta læren), i cirka år 510 fvt. --- Jeg ved der ud over fra forskellige veluddannede teosoffer, at de gamle beviser på at Shankaracharya levede 510 fvt. stadig findes(!) Og Wikipedia har da også ændret sit standpunkt her og mener at der var flere Shankarcharya’er I gennem tiden og en som levede cirka 510 fvt. Dette så vidt vides blandt andet baseret på optegnelser fra biblioteket I Kashmir, som tidligere blev oprettet af Ranbir Singh som levede på Blavatsky’s tid. H. P. Blavatsky kalder Shankaracharya en direkte Avatar inkarnation i modsætning til Gautama Buddha, som hun siger først blev Avatar i løbet af hans liv. Se BCW. Vol XIV. p. 388-389, og, p. 390-392. --- Asger Lorentsen siger omtrent det modsatte i videoen ovenfor om Buddhisme; altså bytter om på Shankaracharya og Buddha I den sammenhæng mht. Direkte Avatar inkarnation. Shankara var derfor næppe lavere i indvielse end Buddha sådan som Asger siger det hvis vi følger Blavatsky's ord. Interessant ikke? Se også H. P. Blavatsky, BCW. Vol. IV. p.8-19.)

Alice A. Bailey læren fokuserer på Kristus ankomst. Dette er velkendt. Men H. P. Blavatsky's artikler The Esoteric Character of The Gospels (dansk udgave Evangeliernes Esoteriske Karakter) af Blavatsky, og MODERN APOSTLES AND PSEUDO-MESSIAHS, BCW. Vol XII, p. 256. At tænke sig at kalde Alice A. Bailey tilhængere for Moderne Apostle er vel at gå for vidt, men undskyld mig at tanken strejfer mig lidt når jeg læser disse artikler dybdegående.

_____________________

Bortset fra alt dette, så holder jeg også meget af at lytte til Asger's videoer en gang imellem og ikke mindst fordi jeg mødte Asger mens han levede og også lidt på tomands hånd. Han ville det bestemt godt det er klart min oplevelse og påståede viden. Men, jeg bryder mig altså ikke om det organisatoriske koncept som for mit vedkommende påviseligt etisk afviger fra den oprindelige ide som Mester KH, Mester Morya og Blavatsky selv skrev at de støttede og som var rettet til HELE menneskeheden og ikke til en snæver kulturel vestlig impuls. De skrevne ord vejer for mig mere end andenhånds-beretninger i denne sammenhæng.

Her fremlægger jeg ret så meget fakta ovenfor. Og da vi som teosoffer er sandhedssøgende så kan vi næppe have noget imod fakta håber jeg.De hjerteligste hilsner
Morten Nymann

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/20/2018 10:11 #162452

 • RJ92
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 86
Hej Morten

Det giver mening det du skriver. Jeg tror at fordi jeg ikke har så meget dybdegående viden, at så godtager jeg de almindelige opfattelser. Hvis jeg gravede dybere ned i studierne, ville jeg kunne skelne mellem fakta og det mindre faktuelle. Men der er jeg ikke helt lige nu, men så er der selvfølgelig noget at arbejde hen i mod. Jeg vil nemlig gerne lære mere.
Jeg forstår bedre og bedre hvad du mener med det Universelle Broderskab. Men jeg har stadig svært ved at se hvordan det kan realiseres. Mener du det kan realiseres i vores tid, eller er det et mål at arbejde hen i mod?
Hvordan vil det Universelle Broderskab virke i praksis? Impulserne er ofte rettet mod en bestemt kult, f.eks. Kristus skikkelsen, Gautama Buddha, Krishna, Mohammad, Shiva. Er det noget vi skal bevæge os væk fra? Og erstatte med en rent filosofisk skole, uden mysticisme og kultdyrkelse? For så tror jeg at jeg forstår det bedre?
Hvordan kommer man så udover behovet for at være mystiker? Det er nok min akilleshæl, så det kunne være spændende at høre dine tanker om

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/20/2018 20:01 #162457

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Rasmus

Mine opfattelser er:

Tak for dit venlige svar.
Det følgende er blot mine opfattelser. Jeg oplever, at det er meget vigtigt for mig af hensyn til andre senere læsere at skrive dette: Man behøver ikke at være enig i mine opfattelser. Og hvis man ikke er enig, så behøver man ikke at være emotionel på grund af det. Jeg anbefaler faktisk at man søger at undgå at blive emotionel. - Men, det har du jo set mig skrive før Rasmus så derfor er ordene ikke til dig.

Rasmus:
"Det giver mening det du skriver. Jeg tror at fordi jeg ikke har så meget dybdegående viden, at så godtager jeg de almindelige opfattelser. Hvis jeg gravede dybere ned i studierne, ville jeg kunne skelne mellem fakta og det mindre faktuelle. Men der er jeg ikke helt lige nu, men så er der selvfølgelig noget at arbejde hen i mod. Jeg vil nemlig gerne lære mere."

Morten Nymann:
Smil. Sådan har jeg det interessant nok også. Jeg vil også gerne lære mere.

Rasmus:
"Jeg forstår bedre og bedre hvad du mener med det Universelle Broderskab. Men jeg har stadig svært ved at se hvordan det kan realiseres. Mener du det kan realiseres i vores tid, eller er det et mål at arbejde hen i mod?"

Morten Nymann:
Jeg synes at det er godt du spørger om dette. Det er blot et mål som vi der er medlemmer ifølge H. P. Blavatsky, med-grundlæggeren af Theosophical Society (Adyar), bør arbejde os hen imod. Et slags ideal om du vil. Og hvis en anden organisation med et helt andet navn etablerer sig og dets medlemmer efter bedste evne søger at følge det første af de 3 formål om Universelt Broderskab eller Universelt Etisk Fællesskab sådan som medlemmerne af Theosophical Society (Adyar) søger at gøre, så er det vel også lige så godt. (Men det er der – desværre - ikke så mange andre der gør.) Det første formål kan omformuleres men dets betydning skal af gode grunde essentielt bibeholdes, og Konceptet for Tankefrihed skal stadig være en iboende del af fortolkningen af dette formål ellers ryger forståelsen af den dybe etiske hensigt der er for at afhjælpe lidelse i verden, og den dybe etiske hensigt der er med denne noble ide. De to andre formål udledes logisk fra det første formål.

Det siges, at de som er har mest visdom blandt os mennesker, at de lige nu lever i forskellige grupper på en sådan måde, som udgør et Universelt Broderskab eller Universelt Etisk Fællesskab på et vist niveau.

((En slags side-note. Det siges også at Mestre eller endda de som er Chelaer af Mestrene at de, lige nu og her, i "nu’et", lever I et slags åndeligt fællesskab som er Universelt, fysisk eller ikke-fysisk. Husk på at Mester KH og Mester Morya I deres berømte, (men af mange stadig ukendte og ulæste) Mahatma-breve klart og tydeligt støtter op om ideen med Theosophical Society (Adyar), dets 3 formål, og det yderst vigtige Koncept for Tankefrihed, som reelt rummes I det første af de tre formål når det forstås korrekt. Dette, meget vigtigt uden at der er krav i Theosophical Society (Adyar) om at man skal tro på H. P. Blavatsky’s mestre eller andre bestemte versioner af nogen som helst andre mestre. (Noget som langt de fleste såkaldte teosofiske eller semi-teosofiske grupper afviger fra, herunder også Asger Lorentsen’s Gyldne Cirkel som i deres formålsparagraf kræver tro på Alice A, Bailey’s version af det som kaldes Det Store Hvide Broderskab. Og deres medlemskab af World Service Intergroup som er en gruppe direkte fra Alice A. Bailey’s Lucis Trust godtgør der ud over dette helt konkret.) Mester KH skrev I et af sine Mahatmabreve at – Mestrene af Visdom havde brudt tavsheden for første gang igennem flere hundreder af år, da de trådte frem I 1880’erne og kommunikerede med en række teosoffer via brevveksling, og via deres Chealer, herunder H. P. Blavatsky, H. S. Olcott, W. Q. Judge, Damodar K. Mavalankar, T, Subba Row, Ramaswamier, Mohini, Bhola Deva Sarma, Gwala K. Deb, Rama Sourindro Gargya Deva, Nobin K. Bannerji, T. T. Gurudas, Deva Muni and Paramahansa Shub-Tung, og en række andre; en del af dem, den gang medlemmer af Theosophical Society. Personerne bag de to sidste navne var endda chealer af Chohanen (ham som var i Tibet og så vidt vides nær Shigatse og som underviste Morya og Koot Hoomi). De er chelaer jf. deres eget fælles udsagn i en skrevet protest i tidsskriftet The Theosophist i 1882, og de to sidste navne er chealer af Chohanen jf. Mester KH i Mahatmabrev nr. 52 i A. T. Barker bogen. (Måske de to er reinkarneret eller er her endnu?) - Sådan ser jeg det I det mindste. - Men disse ord i parentesen er en slags side-note rettet til de af os som mener at Mestrene findes.))

Rasmus:
Hvordan vil det Universelle Broderskab virke i praksis?

Morten Nymann:
Godt spørgsmål. Jeg vil gerne spå om fremtiden hvis jeg var dygtig nok til det, men vil derfor her undlade at gøre det. Men, jeg har skitseret hvordan det kan virke i praksis ved at henvise til Mestrene og chealerne ovenfor. Man, skal nok konkret opleve hvad det indebærer for at forstå det, og man skal have den etiske forståelse for det og fornødne reelle visdom for at forstå det helt og fuldt. Men, der er forskellige niveauer af en sådan forståelse og visdom hvor man lever sammen med andre i et Universelt Broderskab eller Universelt Etisk Fællesskab. Det er sådan jeg ser det,

Er der så tale om en Klike-dannelse eller en mindre Impuls hos Mestrene og deres Himalaya Broderskab?
Nej er det logiske svar. Etikken er på et andet niveau og ingen søges (klike-agtigt) holdt udenfor hvis de oprigtigt søger uselviskhed og/eller godgørende adfærd – med mindre de i ekstreme tilfælde set hos alle andre påviseligt udøver eller opfordrer til vold, eller har brug for hjælp. Og folk som ikke har lært avancerede kommunikationsmåder har ikke lært dem før de har lært dem. Og det synes uetisk at forlange at Mestrene skal ofre sig for os og sænke deres vibrationer for at vi kan få vores selviske interesser opfyldte, når, de ved bedre hvad der er bedst for os end vi selv gør. Vi bør i stedet løfte vores vibrationer op på et niveau som gør det muligt for os at kommunikere med Mestrene. (Det sidste skrev H. P. Blavatsky også, endda med store bogstaver.

H. P. Blavatsky skrev:
"(a) "Kristi komme," betyder tilstedeværelsen af CHRISTOS i en regenereret verden, og slet ikke den egentlige ankomst af Jesus "Kristus" i kødet; (b) denne Kristus søges hverken i vildnisset eller "i de indre kamre," heller ikke i noget menneskeskabt tempels eller kirkes fredhellige område; for Kristus --den sande esoteriske FRELSER-- er ikke noget menneske, men det GUDDOMMELIGE PRINCIP i ethvert menneskeligt væsen."
(Fra "EVANGELIERNES ESOTERISKE KARAKTER" af H. P. Blavatsky – dansk udgave Feb. 2018 i PDF. - - Eller: H. P. Blavatsky's COLLECTED WRITINGS, vol. VIII, p.374-390. - Det er faktisk en meget god artikel som viser at H. P. Blavatsky rent faktsik vidste rigtig meget om Kristendommen selv om en del Alice A. Bailey tilhængere med visse Kristne tendenser senere har beskyldt hende for at være ret så uvidende på området.)

H.P. Blavatsky skrev:
"Ved at KØDELIGGØRE den centrale figur i det Nye Testamente, ved at påtvinge dogmet ORDET BLEV KØD, så fastlagde den Latinske Kirke en lære som var i direkte modstrid med den Buddhistiske og Hinduistiske Esoteriske lære og den Græske Gnosis. Derfor, vil der altid være en afgrund mellem Østen og Vesten, så længe ingen af disse dogmer giver efter. Kirkens næsten 2000 års blodig forfølgelse imod KÆTTERE og VANTRO tårner sig op for at forhindre de Orientalske nationer i at frasige sig deres filosofiske læresystemer til fordel for det som degraderer CHRISTOS princippet."
...
"...ved at lokalisere og isolere dette store princip og fornægte det til noget andet menneske end Jesus fra Nazaret (eller Nazaren), så KØDLIGGØR de Kristne den Gnostiske Kristos; dette alene forhindrer dem i at have noget til fælles med disciplene indenfor den Ældgamle Visdom..."
...
"...sande Teosoffer vil aldrig godtage...en Kødliggjort Kristus..."
(H. P. Blavatsky's COLLECTED WRITINGS, vol. VIII, p.374-390.- Jeg siger ikke at Den Gyldne Cirkel gør som nævnt ovenfor, men jeg synes, at der er visse beklagelige tendenser i den Kristne retning....)

Se også BCW. Vol XII, p. 489 og p. 492, om at TS endda havde svært ved at leve op til ideen om Universelt Broderskab i 1889, dvs. ifølge Blavatsky selv og hendes opfattelser.

H.P. Blavatsky skrev:
"Det er, imidlertid korrekt, at når først et medlem tror (hypotetisk) på eksistensen af sådanne Mestre, så bør det prøve at forstå hvilken natur og kræfter de har, at holde dem ærbødige i sit hjerte, at søge nærhed til dem, så meget som det ligger til ham, og at åbne ham selv op for bevidst kommunikation med guruen [dvs. vejlederen] som han har hengivet sin livsvej til. DETTE KAN KUN SKE VED AT REJSE SIG TIL DET ÅNDELIGE PLAN HVOR MESTRENE ER, OG IKKE VED AT FORSØGE AT TRÆKKE DEM NED PÅ VORES." (BCW. Vol. XII, p. 492) - Men det er desværre ikke hovedfokus i forskellige Alice A. Bailey kredse ser det ud til. Men, jeg kan jo tage fejl midt i deres Store Invokationer og Eksternaliseringer af Hierarkiet og alt det andet som foregår.)


Rasmus:
Impulserne er ofte rettet mod en bestemt kult, f.eks. Kristus skikkelsen, Gautama Buddha, Krishna, Mohammad, Shiva. Er det noget vi skal bevæge os væk fra? Og erstatte med en rent filosofisk skole, uden mysticisme og kultdyrkelse? For så tror jeg at jeg forstår det bedre?

Morten Nymann:
Ordet – skal - ovenfor af dig findes ikke i denne sammenhæng pga. Konceptet for Tankefrihed sådan som jeg forstår dit spørgsmål. Der kan jo så vidt jeg ved det oprettes grupper for de forskellige retninger i Theosophical Society (Adyar). I forskellige grupper i Theosophical Society (Adyar) i de enkelte lande findes de allerede og endda i forskellige udgaver, og kan der etableres under-grupper som opererer på forskellige måder i den retning du her spørger om, også som skoler (store eller små) hvor man underviser enten i Det Store Hvide Broderskab’s eksistens, eller, i at man ikke mener at det findes. Der er jo et Koncept for Tankefrihed i Theosophical Society (Adyar).

Men, nogle grupper har man – på grund af især det første af de tre formål og på grund af Konceptet for Tankefrihed - ikke ret til at oprette med fokus på en bestemt impuls inde i Theosophical Society (Adyar). Det er så vidt jeg forstår det blandt andet grupper som underviser i en forfatter som – splidskabende - tilskynder til at lukke ned for den oprindelige ide og hensigt med Theosophical Society (Adyar) uden at de behørigt kan redegøre for hvorfor med-grundlæggernes oprindelige ide og hensigt ikke længere er brugbar. (Det vil jo lodret modarbejde det første formål.) Eller som vil involvere sig med politik, hvilket er en overtrædelse af det oprindelige grundlag i Theosophical Society (Adyar) eller mere præcist en overtrædelse af det første formål af de tre formål. Eller som ønsker at nedtræde Konceptet for Tankefrihed ved at tilskynde til Impuls-tanken og som også samtidig som konsekvens heraf tilskynder intolerancen som fylder denne denne tankegang imod Konceptet for Tankefrihed. Hvorfor hæmme det enkelte medmenneskes tankefrihed (eller frihed til velmente etiske mentale opfattelser) ind i en snæver kulturel mentalitets begrænsende impuls og der ved udelade respekt for det enkelte medmenneskes etiske frihed? Er det et udtryk for visdomslære? Eller snarere et udtryk for organisatorisk snæversyn rent etisk og esoterisk betragtet?

Læg f.eks. mærke til at Asger Lorentsen i videoen ovenfor med titlen ”Det Store Hvide Broderskab” fortæller om Theosophical Society (Adyar). En læg mærke til at han fuldkommen udelader at fortælle om Theosophical Society (Adyar)’s oprindelige ide og hensigt og at det ikke var et krav at man troede på Mestrene og at der var et specielt koncept, Konceptet for Tankefrihed. - Det synes bemærkelsesværdigt at han udelader så centralt et forhold. Og udelader klart og tydeligt at fortælle om hvordan Theosophical Society (Adyar)’s oprindelige ide og hensigt adskiller sig fra Den Gyldne Cirkels måde at virke på.

Jeg ønsker det jo godt for os alle. Jeg synes, at folk kan gøre som de synes i deres velmente teosofi-lignende impulser, bare de ikke siger noget usandt eller vildleder om sandheden mht. Theosophical Society (Adyar). Og, jeg synes som du ved at Theosophical Society (Adyar)’s oprindelige ide og hensigt er meget mere etisk og hjælpsom for menneskeheden sammenlignet med Den Gyldne Cirkels snævert rettede vestlige impuls og hæmning af Tankefriheden, når vi tænker på al den intolerance og ufred der er mellem forskellige medmennesker, i forskellige lande, men også i nutidens Danmark mellem kulturerne.

Måske jeg er for kritisk overfor Den Gyldne Cirkel og Asger's foredrag. For hans siger jo også mange rigtig gode ting. Men, jeg synes at en kritisk stillingtagen hjælper på at se visdom på andre måder. Derfor skriver jeg også ordene.

Rasmus:
Hvordan kommer man så udover behovet for at være mystiker? Det er nok min akilleshæl, så det kunne være spændende at høre dine tanker om

Morten Nymann:
Dette sidste spørgsmål vil jeg gerne at du søgte at omformulere, så kunne jeg måske svare på det. Jeg er nemlig ikke sikker på at jeg helt forstår hvad du mener med det.

(Side-note: Jeg fik lige følgende i indbakken i dag, dateret 19. feb. 2018: Forskere skaber hybrid mellem får og menneske. Måske et ny paradigme er på vej på jordkloden inden længe. Men den debat hører måske mest hjemme i en anden tråd)

Jeg håber, at mine ord kan bruges og at jeg ikke virker for kritisk. Jeg søger blot at fremlægge fakta og sammenlignede synspunkter. Men, måske der er nogle som har nogle andre opfattesler som kan hjælpe os alle. (Ordet er frit - vel og mærke indenfor forummets regelsæt, og helst indenfor tråden fokus.)de hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 02/20/2018 20:14 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/22/2018 22:10 #162479

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej alle læsere

Mine opfattelser er:


Den Gyldne Cirkel og RUMFOLKET.
Den Gyldne Cirkel - Asger Lorentsen og venner om Aliens, Greys, og besøg fra det ydre rum.
Endda om reptiler som udpeges og nedgøres personligt. Påstande om at NASA har kontakt med Aliens og ved at de er der. Og meget andet.

Spørgsmål/svar aften 29.07.08


En kort kommentar:
Jeg sidder og tænker og hvad der er i ovennævnte video er reel viden og hvad der er digteri, glamour, illusioner og maya og helt banal jordnær konspiration osv....Hm.....Bare dette forum ikke invaderes af reptilerne også, og med deres hårde kærlighed til følge....Jeg vil meditere lidt over dette. --- At foregive at vide og så at tro at man ved, og så at være underlagt et enormt maya og glamour er sandelig lidt af en prøvelse til tider siger min erfaring.

Men, en yderst forbavsende video fra Asger og venner synes jeg.
de hjerteligste hilsner
Morten Nymann

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/23/2018 12:19 #162480

Jeg har nu set/hørt det første foredrag. Altså første video, som Khidr7 linkede til.

Det er skam interessant nok. Men hvordan kan vi vide, at det ikke er mandens frie fantasier, der udtrykkes? Findes der nogle direkte videoklips eller fotografier af disse såkaldte masters? Indtil sådanne ses, må beretningen om disse masters sidestilles med beretningen om reptiler og grey aliens o.s.v.: Måske eksisterer de. Måske ikke. Men uden video- eller fotodokumentation, kan vi egentlig ikke vide, om det bare handler om frie fantasier.

Jeg må indrømme, at jeg blev lidt mistroisk efter 12-13 minutter, hvor manden kommer med en vild historie om en master, der bare materialiserede sig ud af det blå. AAAAAAAAAAH, kan det mon nu passe? Det lyder for vildt.

Jeg vil mene, at det er mindst lige så sandsynligt, at reptiler kan formskifte fra mennesker til reptiler - som at en master kan dukke op ud af det blå, som sendt fra himlen. Begge dele er vel svære at tro på for menigmand? Så hvorfor skulle historien om disse masters være mere sandsynlig end historien om reptile formskiftere?

Spørgsmål fra den sikkert uvidende Vidaenmarte:

1. Har nogle på Selvet selv mødt en sådan master og kan bekræfte disse væseners eksistens?

2. Er der også sådanne masters her på Selvet? Og i så fald hvem er I?

3. Hvis Det Store Hvide Broderskab eksisterer, hvad er så dets formål? Hvilken ideologi står broderskabet for? Livssyn? Religion? Politik? O.s.v. På et tidspunkt i videoen nævnes det, at Kristus skulle være den øverste af disse masters. Men Kristus stod jo for Kristendommen. Og jeg synes nu mere, at det lyder som noget buddistisk noget det med Det Store Hvide Broderskab. Så er deres religion/filosofi kristen, buddistisk eller noget helt tredje?

4. Er Det Store Hvide Broderskab identisk med Illuminati eller er de modpol til Illuminati? Efter 29 minutter nævnes det: WE ARE ILLUMINATI!!

5. Hvis disse masters eksisterer, hvordan kan vi da vide med sikkerhed, at de ikke blot er dæmoner, der besætter mennesker og udgiver sig for at være masters?

6. Hvis de eksisterer, burde de så ikke optræde mere åbent? Hvorfor gemme sig i Himmalaya-bjergene? Hvis de virkeligt vil gøre en forskel, burde de så ikke optræde på nationale tv-stationer fremfor at gemme sig langt oppe i bjergene i Langsbortistan? Hvordan skal de i praksis kunnne gøre nogen væsentlig forskel deroppe fra? Efter 23 minutter beskrives de som THE GREAT WHITE LODGE. Det antyder jo, at der er tale om et hemmeligt selskab. Jeg er lidt imod hemmelige selskaber, da jeg mener at man bør spille med åbne kort.

Ovenstående kan virke som naive spørgsmål, men de er udtryk for ønsket om at opnå større forståelse og klarhed vedrørende disse masters og Det Store Hvide Broderskab.
Sidste redigering: 02/23/2018 12:47 af vidaenmarte.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/23/2018 15:23 #162481

Illuminati er et gammelt spørgsmål.
Her er det nødvendigt at imponere "Enochian Magic".
Åndelig rejsende mellem de forskellige tider.
Og en selvforsyning i disse parallelle verdener.

maxresdefault_2018-02-23.jpg


Er en svensk side "Synthetick Telepathy".
Og - hans forfattere forklarer belyst.
Daniel Estulin (Youtube)

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/24/2018 09:42 #162491

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Kurtgustav

Mine opfattelser er:

Kurtgustav:
“Illuminati er et gammelt spørgsmål.
Her er det nødvendigt at imponere "Enochian Magic".
Åndelig rejsende mellem de forskellige tider.
Og en selvforsyning i disse parallelle verdener. “

Morten Nymann:
Jeg vil stille dig et venligt spørgsmål indledende: Hvorfor er du på et dansk forum, hvis du ikke kan eller vil skrive på dansk?
Du risikerer jo let at komme til at skabe mange uklarheder og uønskede kommunikationer.

Her er mine opfattelser. Men der kan være andre vinkler end mine. Denne tråd har primært med Det Store Hvide Broderskab og Danmark at gøre og har ikke med konspirations-teoriens Illuminati at gøre. Det synes som om, at der er noget som der misforstås I den sammenhæng når jeg ser på dit indlæg. Hvis der er nogle i Danmark som kan siges – direkte – at være i lommen på konspirations-teoriens Illuminati og som udbreder læren om Det Store Hvide Broderskab så mangler jeg at se klare beviser på dette. Rygter og tabloid-journalistik er en helt anden sag og tilhører mere fantasiens verden og den slags mener jeg ikke er det primære fokus i denne tråd eller på forummet generelt.

På dit billede af Realianisme Guruen Claude Vorilhon reklamerer du for konspirations-teoretikeren Daniel Estulin. Det Store Hvide Broderskab angives jo som regel altid som noget der pr. definition er godt for verden og som har Mestre der pr. definition er gode mennesker og ikke negative magikere. Man kan selvfølgelig forholde sig kritisk til denne definition. Det at begynde at tale om noget helt andet som kun meget meget perifert kan siges at have med Det Store Hvide Broderskab at gøre, synes jeg giver en tendens til at afspore (English: derail) tråden. Men bortset fra det, så har dit indlæg bestemt en pointe mht. Realianismen. Sådan ser jeg det stille og fredeligt.

Guruen Claude Vorilhon som kalder sig selv Messias omtaler ikke Det Store Hvide Broderskab, men omtaler noget andet som han kalder Elohim (dvs. I flertal), eller gruppen af Elohim, (herunder angivet af Vorilhon som Buddha, Jesus, Muhammad, Krishna og andre). Disse Elohim kan vel med en del god vilje kaldes det samme som Det Store Hvide Broderskab. Jeg søger at være venlig imødekommende her og der er så vidt jeg ved desuden ikke meget Realianisme i Danmark.

Men vigtigt Realianismen afviser læren om Reinkarnation sådan som denne lære normalt forstås! Der tales I stedet om at Elohim kan genskabe folk ud fra deres DNA og derved kan retfærdigheden måske ske fyldest. Claude Vorilhon kender meget sikkert ikke til læren om reinkarnation sammen med Devachan (eller Swarga) som der normalt fremlægges om af Mestre fra Det Store Hvide Broderskab. Mestre fra Det Store Hvide Broderskab fremlægger normalt at mennesket har skabt sig selv og ikke at en guds-lignende Elohim har skabt dem. Claude Vorilhon taler ud fra den Kristne Bibel som han fortolker I et UFO-lignende lys. Han siger f.eks. at Noa’s ark var et rumskib. Og at Babelstårnet var et rumraket hvor folk havde til hensigt at nå skaberne af planeten. - Det synes ulogisk, hvis jeg må sig min mening. Især når man ved hvordan Babelstårnet så ud; jvf.
Birs Nimrud og Rawlinsons opdagelse af det. (Se f.eks. også her om Vorilhon og den kristne Bibel: carm.org/secular-movements/raelians/rael...creation-time-christ)

Men, de som har studeret Skabelsesberetningen I Biblen og sammenlignet fællestrækkene med de andre Elohim religioner, de fortolker den ikke på den måde og af gode grunde. For, hvis den skal passe til fællespunkter i den fremlæggelse som der findes inden for de andre Elohim som Vorilhon også anerkender herunder Buddhismens Buddha lære, så hænger verdensbilledet ikke sammen; I det mindste ikke med læren om reinkarnation og karma sådan som jeg forstår deres lære. Vorilhon angiver desuden også, noget specielt, at Buddha skulle være født 1024 fvt. Siges det et par steder. Der fokusere på det modsatte af cølibat i den lære som udbredes, hvilket synes at være i modsætning til Buddha's lære.

Der har været en kritik af Realianismen for at de rekrutterer medlemmer ved at tilbyde sex hvor de opsøger sårbare ensomme medmennesker på diskoteker og barer m.m. Dette ifølge tidligere medlemmer af organisationen. - culteducation.com/group/1106-raelians/17...ecruit-raelians.html - Hvis man kritiserer Vorilhon, så siges det at man smides ud af organisationen. Sådan foregår det vist ikke normalt i de grupper i Danmark som beskæftiger sig med Det Store Hvide Broderskab, når vi taler om lederen eller ledelsen. Eller hvad siger i...?

Min påstand er: Men, der vil sikkert inden længe ankomme andre Realianist-lignende religiøse bevægelser som vi kommer til at høre meget mere om. Netop på grund af videnskabens udviklinger indenfor gensplejsning og kloning m.m. Og på denne måde er dit indlæg super-interessant og fyldt med symbolik I mine øjne. Men altså med en tendens til at afspore fokus i tråden.De hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 02/24/2018 09:55 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/24/2018 11:43 #162492

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Vidaenmarte

Mine opfattelser er:

Du stiller en god del spørgsmål i dit indlæg Vidaenmarte. Jeg vil gerne søge at besvare nogle af dem. Og vi kan så håbe at andre vil være med. Jeg fremlægger om emnet ud fra en bestemt synsvinkel blandt andre mulige.

Jeg takker for dine forståelige spørgsmål. Jeg synes at mange af dem er spørgsmål som jeg mener, at åndeligt søgende gør klogt I at tage stilling til, især hvis de ikke har konkret viden som besvarer disse spørgsmål.

Vidaenmarte:
“Men hvordan kan vi vide, at det ikke er mandens frie fantasier, der udtrykkes?”

Morten Nymann:
Her er mine velmente opfattelser. Måske andre svar kan være mere hjælpsomme. Jeg søger oprigtigt at hjælpe. --- Vi ved det vi ved. Hvis vi ønsker, at vide svaret på dit spørgsmål fordi vi ikke ved, så bør vi søge at tilegne os en viden så vi kan får svar på dette spørgsmål. Sådan ser jeg det. Her kan man så lade depressions tanker styre svaret og sige, at man aldrig vil finde ud af det. Eller man kan søge at lytte til de metoder som påstås at føre til visdom, som hjælper med at afklare dette spørgsmål. Hvilke metoder taler vi om? Det er en anden sag. Jeg kan komme ind på dem senere. For der fremlægges forskellige metoder indenfor de forskellige fremlæggelser af det som nogle kalder Det Store Hvide Broderskab.

Vidaenmarte:
Findes der nogle direkte videoklips eller fotografier af disse såkaldte masters? Indtil sådanne ses, må beretningen om disse masters sidestilles med beretningen om reptiler og grey aliens o.s.v.: Måske eksisterer de. Måske ikke. Men uden video- eller fotodokumentation, kan vi egentlig ikke vide, om det bare handler om frie fantasier.

Morten Nymann:
Spørgsmålet er om billeder eller videoklips med Mestre overhovedet vil hjælpe? Den slags kan der jo også snydes med. Måske det som der skal til er at man virkelig møder en Mester selv, eller, at man løftes op til en Mesters niveau af visdom for at man kan se at det virkelig er noget som er virkeligt. Eller får det som kaldes - direkte viden eller indre viden - om emnet. --- Altså hvis dette er muligt. Ellers vil tvivlen nok råde i en god del tilfælde, hvis ikke i alle tilfælde.

Vidaenmarte:
Jeg må indrømme, at jeg blev lidt mistroisk efter 12-13 minutter, hvor manden kommer med en vild historie om en master, der bare materialiserede sig ud af det blå. AAAAAAAAAAH, kan det mon nu passe? Det lyder for vildt.  

Morten Nymann:
For vildt? Tænk nu hvis det virkelig kan lade sig gøre?
Der har gennem historisk tid være en del medmennesker som har berettet at de har oplevet at den slags sker. Og jeg som skriver er en af dem som f.eks. helt konkret har oplevet skikkelse med identisk udseende som H. P. Blavatsky både dematerialisere sig og dematerialisere sig i det fysiske her i Danmark. Og jeg påstår desuden at have viden om at vi mennesker kan lære at dematerialisere os, hvis vi tilegner os den fornødne uselviske visdom. (Det betyder ikke at jeg er i stand til det for tiden.) Jeg mener at man i det mindste ikke bør afvise den slags som muligt. Det vil i mine øjne være uvidenskabeligt. Lidt lige som en videnskabsmand der afviser Einsteins relativitets teori fordi han mener at Newton’s officielt kendte verdensbillede er sandt.

Vidaenmarte:
Jeg vil mene, at det er mindst lige så sandsynligt, at reptiler kan formskifte fra mennesker til reptiler - som at en master kan dukke op ud af det blå, som sendt fra himlen. Begge dele er vel svære at tro på for menigmand? Så hvorfor skulle historien om disse masters være mere sandsynlig end historien om reptile formskiftere?

Morten Nymann:
Om det sidste spørgsmål lige ovenfor. Da, der også er en del snak om Aliens og reptil-Aliens i den sidste video jeg har angivet tidligere her i tråden, så, vil jeg give dig fuldkommen ret. Yderligere, så er det også noget jeg vil påstå er sandt baseret på mine egen viden om disse bevidsthedstilstande, uden at jeg dermed er på et lige så avanceret niveau som en Mester. Men, der findes sådan noget som en ”negativ” Mester, hvis jeg må bruge et udtryk som er i stærk risiko for at blive misforstået.
Om noget af den slags er svært at tro på for meningmand afhænger vist af hvem man spørger. Og desuden er det en ting at tro uden at vide, en anden er at skaffe sig reel viden eller eventuelt visdom om hvorvidt det er muligt eller ikke!
Eksistensen af reptile formskiftere (og andre af forskellige slags, havfruer, Vanara’er eller fugle-formskiftere osv. - https://en.wikipedia.org/wiki/Shapeshifting) er lige så sandsynlig som eksistensen af Mestre set ud fra en logisk og endda historisk almen betragtning. Men, muligheden for at tilegne sig viden eller visdom om hvorvidt de virkelig findes eller ”findes” er en helt anden og langt mere vigtig sag, synes jeg. - Jeg kender en vej til at tilegne sig viden og visdom om dette og andet etisk betragtet, men den tager tid og tålmodighed, og tilegnelsen sker gradvist og relativt langsomt, og den egner sig tilsyneladende ikke altid for alle, dvs. ikke til at begynde med. Måske der er andre som kender en vej til visdom og som vil beskrive den for os andre? Er der slet ingen på forummet? (Det er sjovt at der ikke er så mange tråde som forttæller direkte og vejledende, uselvisk og hjælpsomt om dette vigtige emne på forummet. Det er da vel meget centralt.)

Vidaenmarte:
Har nogle på Selvet selv mødt en sådan master og kan bekræfte disse væseners eksistens?

Morten Nymann:
Ja, vi kan spørge, men ikke alle vil give et svar på det. Det skyldes måske mærkeligt nok, etiske grunde. - Ja, vil godt officielt påstå at jeg har mødt et par mestre eller flere i mit liv. Men jeg taler mest kun om ”sporadiske” møder generelt. Bevise det med skrevne ord kan jeg ikke. Og jeg er på ingen måde i tæt daglig kontakt med dem hele tiden, selv om min oplevelse er at de aldrig er langt væk.

Vidaenmarte:
Er der også sådanne masters her på Selvet? Og i så fald hvem er I?

Morten Nymann:
Her er mine påstande: Selv hvis de ankom, og sagde at de var her, så ville der ikke være mange på Selvet.dk forum som ville godtage påstanden, er jeg bange for.


Vidaenmarte:
Hvis Det Store Hvide Broderskab eksisterer, hvad er så dets formål? Hvilken ideologi står broderskabet for? Livssyn? Religion? Politik? O.s.v. På et tidspunkt i videoen nævnes det, at Kristus skulle være den øverste af disse masters. Men Kristus stod jo for Kristendommen. Og jeg synes nu mere, at det lyder som noget buddistisk noget det med Det Store Hvide Broderskab. Så er deres religion/filosofi kristen, buddistisk eller noget helt tredje?  

Morten Nymann:
Min definition af hvad Det Store Hvide Broderskab er, vil sikkert afvige lidt fra andres definition. Jeg foretrækker at kalde Det Store Hvide Broderskab for Himalaya Broderskabet lige som H. P. Blavatsky gjorde. Og jeg påstår, at deres formål at er hjælpe alt og alle med at etablere uselvisk visdom i bevidstheden, så, denne transcenderer tid og rum, og tanken. Og at det ikke sker ved at lave partipolitiske love og lignende; jeg mener at Mestrene ikke bryder sig meget om ideen om politik. --- Hvorfor det ikke allerede er sket? Det skyldes karmaloven og det skyldes visdom højere end vores fatteevne når vi mangler visdommen. - Det er påstandene. Men at søge visdom, det synes centralt.

Vidaenmarte:
Er Det Store Hvide Broderskab identisk med Illuminati eller er de modpol til Illuminati? Efter 29 minutter nævnes det: WE ARE ILLUMINATI!!

Morten Nymann:
Problemet synes her at være at der er tusinder af definitioner af hvad Illuminati er.
Men, hvis man mener, at Det Store Hvide Broderskab er identisk med det jeg kalder Himalaya Broderskabet, og at dette også er identisk med det som kaldes Illuminati, - så indebærer det at man – set fra et niveau af bevidsthed - mener at den esoteriske lære der kaldes Pransangika læren indenfor Tibetansk Buddhisme er det samme som Illuminati lærer om. Og det vil jeg gerne se før jeg tror det. For mig bekendt har jeg aldrig hørt om en Illuminati organisation som underviser i Prasangika læren indenfor Tibetansk Buddhisme eller som giver udtryk for at de har forstået den. - Det er sådan jeg fra en vinkel betragter Himalaya Broderskabets lære. Det er lidt svært for mig at forklare om ikke-fysiske forhold på skrift. Jeg beklager.
Men, jeg mener for eksempel ikke at Alice A. Bailey’s version af Det Store Hvide Broderskab er identisk med det H. P. Blavatsky kaldte Himalaya Broderskabet. Det skyldes til dels at Alice A. Bailey ikke underviste i Prasangika læren, men højest underviste i det som svarer til Essens-læren indenfor Madhyamaka læren i Tibetansk Buddhisme. Alice A. Bailey vægtlagde ankomsten af en Messias i de fysiske, (se især hendes to bøger Kristi Tilsynekomst og Eksternaliseringen af Hierarkiet, p. 488-490) og ikke lige som Blavatsky og hendes Mestre ankomsten af det åbne visdoms-hjertecenter for menneskeheden i hvert indre hjerte hos hvert menneske på klode, (det nogle kalder 1. indvielse for menneskeheden). Og Alice A. Bailey gik (i ”Fra Betlehem til Golgata”, side 20 dansk udgave) så langt at kalde den Kristne religion ”religionernes religion” og at den positivt betragtet ikke var af samme orden som andre religioner. H. P. Blavatsky mente tydeligt det modsatte, (BCW. Vol. II, p. 27 og BCW. Vol. VII, p. 145-146 om at Theosophical Society oprindeligt blev grundlagt sammen med Morya og Koot Hoomi for at det skulle udvise kontrast til Kristendommen!) Det er lidt vigtigt, det jeg skriver her synes jeg. Og der er andre forskelle. Jeg skriver dette for at vi alle kan hjælpe hinanden og for at sandheden kan iagttages bedre.

Nogle kommentarer?

Vidaenmarte:
5. Hvis disse masters eksisterer, hvordan kan vi da vide med sikkerhed, at de ikke blot er dæmoner, der besætter mennesker og udgiver sig for at være masters?

Morten Nymann:
Vi mennesker vil, som jeg ser det, aldrig kunne vide noget med sikkerhed førend vi erhverver og det som kan kaldes – direkte viden – og som findes på et bevidstheds-niveau omme bag døden. Der ved man ting, lidt lige som vi her nede, ved hvad de ord vi læser almindeligvis betyder, eller lige som vi ved at der er forskel på cirkler, trekanter, firkanter osv., osv. Der vil vi kunne skelne mellem en Mester og en Dæmon helt klart og tydeligt og uden tøven. Det påstår jeg at jeg ved noget om uden at jeg ved ret meget. Det er svært at forklare om disse emner uden at risikerer at blive misforstået.

Vidaenmarte:
Hvis de eksisterer, burde de så ikke optræde mere åbent? Hvorfor gemme sig i Himmalaya-bjergene? Hvis de virkeligt vil gøre en forskel, burde de så ikke optræde på nationale tv-stationer fremfor at gemme sig langt oppe i bjergene i Langsbortistan? Hvordan skal de i praksis kunnne gøre nogen væsentlig forskel deroppe fra? Efter 23 minutter beskrives de som THE GREAT WHITE LODGE. Det antyder jo, at der er tale om et hemmeligt selskab. Jeg er lidt imod hemmelige selskaber, da jeg mener at man bør spille med åbne kort.

Morten Nymann:
De gemte sig ikke kun i Himalayabjergene jvf. næsten alle teosofiske grupper også jvf. Asger Lorentsen selv. De havde gennem tid og har flere såkaldte tilholdssteder. Og disse steders placering ændrer sig af forskellige årsager hen over tid. Det skyldes Karmaloven at mange som ønsker at møde dem og at blive undervist af dem ikke får lov. Det er den normale påstands som vi støder på, selv i det gamle skrifter kan vi læse om det. Så spørgsmålet er ikke nyt. - De spiller med åbne kort – det er i langt højere grad os som ikke gør det. Se hvor mange som her på forummet som gemmer sig bag en ”maske” og som ikke fortæller om hvem de i virkeligheden selv er! (Dig selv inklusive.) Jeg findes her med billede på min hjemmeside i nederste sektion på siden. (www.global-theosophy.net/Profil_Morten_Nymann.php)

Det skyldes Karmaloven. Og for at forstå at det kan være rigtigt så bør man grundigt studere de filosofiske aspekter om hvordan Karmaloven kan være skruet sammen så der er en tydelig mening med livet og at man virkelig kan se at der kan findes en visdomslære som man kan lære visdom ved hjælp af lidt lige som man for eksempel lærer at gå som barn, eller tale og skrive, eller lærer at fløjte en glad lille sang. - Mestrene og deres bedste elever er stået frem gennem tid mange gange, og, næsten hver gang er de blevet enten helt ignoreret, eller hadet sønder og sammen (ofte pga. angst eller angstfyldte konspirationer) eller endda slået ihjel af de aggressive blandt os, vores jordnære medmennesker, som slet ikke er klar til at vi andre får lov til at møde dem. (Tillad mig at sige min egen opfattelse, kort og firkantet: Når folk end ikke forstår vigtigheden af at melde sig ud af Folkekirken eller forlange en dybdegående reform af den, så stiller sagen sig som den gør.) Hvilke gode og hjertelige ikke-politiske medmennesker i nyere tid kan det mon være?

Min påstand er også: Mestrene gør mange ting i det usynlige uden at de mere jordnære af vi medmennesker altid ser det. Og du har kun ret til at gøre noget når det ikke strider mod Karmaloven. Karmaloven er altså vigtig. - Hvis man beder en mester intenst om hjælp, så kommer de og hjælper hvis ønsket om hjælp er oprigtigt og ærligt og godgørende ment. Men, det synes måske mere ofte bedre at bede det guddommelig inde i sig selv om hjælp mht. Karmalovens prøvelser.

Jeg synes bestemt at de fleste af dine spørgsmål er meget naturlige for en god del medmennesker at stille i denne tid. Jeg har ovenfor givet mine bud på mulige svar på dem. Der er sikkert andre og endda ikke utænkeligt bedre svar. Og jeg lytter gerne til andre vinkler.

Alt det ovennævnte er blot mine påstande.

De hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 02/24/2018 11:46 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 02/25/2018 20:32 #162500

 • RJ92
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 86
Hej Morten

Tak for uddybningen af dine tanker. Det er svært at forstå alle disse ting, synes jeg, uden tålmodighed. Men det er noget jeg øver mig på at optræne. Det tror jeg vil være meget givtigt for mig

Jeg vil gerne uddybe spørgsmålet omkring at komme ud over behovet for at være mystiker. Som jeg forstår ordet, er mysticisme særligt den emotionelle spirituelle praksis - bhakti - intense højere følelser for at opnå renselse af den lavere "astrale" natur. Hvor man for eksempel afholder gudstjenester med liturgier, ceremonier, pujaer med røgelse og ofringer af gaver og madvarer til Guddommen (Ista-devata). At søge at sanse og erkende Gud i formaspektet (Saguna Brahman), i modsætning til det formløse Guddommelige (Nirguna Brahman).
Som jeg forstår H. P. B. er hun fortaler for synspunktet med den formløse guddom (korriger mig endelig hvis jeg tager fejl). Og det er vel fordi det er den mest universelle forståelse af guddommelighed, som alle kan eller har mulighed for at bekræfte?
Men hvad gør man hvis man har det ovenstående behov for mysticisme? Er det noget der skal sublimeres eller udsultes, eller er det okay og gavnligt at dyrke sådan en tro?
Det var faktisk det jeg mente med mit spørgsmål. Jeg håber det bedre kan forstås nu, og at du og I vil dele jeres tanker om det.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/01/2018 19:15 #162562

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Rasmus

Mine opfattelser er:

Del 1.

Selv tak. Ja, tålmodighed, hvem kender ikke til den problemstilling. Mange åndelige søgende arbejder på med at være tålmodige i denne tid. Og bedst som vi mener at vi har styr på vores tålmodighed, så bliver vi utålmodige igen ser det ud til.

Rasmus:
Jeg vil gerne uddybe spørgsmålet omkring at komme ud over behovet for at være mystiker. Som jeg forstår ordet, er mysticisme særligt den emotionelle spirituelle praksis - bhakti - intense højere følelser for at opnå renselse af den lavere "astrale" natur. Hvor man for eksempel afholder gudstjenester med liturgier, ceremonier, pujaer med røgelse og ofringer af gaver og madvarer til Guddommen (Ista-devata).

Morten Nymann:
Jeg oplever det sådan at dine spørgsmål åbner op for et emne som der kan skrives meget om, og, som mange har skrevet meget om gennem tiden, eller I det mindste om forskellige aspekter af det.
Desuden rummer dine spørgsmål en del kontroversielle forhold hvor forskellige teosofiske eller teosofi-lignende grupper og også Alice A. Bailey grupper kan være meget uenige med hinanden til tider. Nemlig spørgsmålet om graden af vægtlægning på brug af eller ikke brug af ceremonier, liturgi, og alt det som følger i kølvandet på den slags fysiske aktiviteter --- samt nogle andre uenigheds forhold. Vi må så håbe at uenigheden ikke medfører uetiske emotionelle reaktioner og tilsvarende efterhånden som vi udveksler om dette emne i tråden.

Et forslag: Gør eventuelt brug af en teosofisk ordbog eller andre ordbøger eller Internettet mht. ukendte eller vanskelige ord i det følgende. Og tag dig tid til at søge at forstå det skrevne.

Behovet for at være jordnær menneske til senere at have behov for at være mystiker af den ene eller anden slags, og i dit omtalte eksempel at gå fra at have behov for at være emotionel mystiker med intense højere følelser og brug af ceremonier liturgi osv. for at opnå renselse af den lavere "astrale" natur - til noget senere højere – hen mod noget, skal vi sige, ikke-emotionelt og esoterisk --- er alt sammen set fra en vinkel blot en slags proces i det som nogle kalder den åndelige udviklingsvej, med karma og reinkarnation, indenfor den lære som mange teosofiske grupper fremlægger forskellige versioner af. En lang sætning, men jeg håber at det jeg skriver forstås. Så det som er i fokus her er hvad har Det Store Hvide Broderskab eller Himalaya Broderskabet sagt om åndelig udvikling, eventuelt indvielsesvejen. Og at der foreligger forskellige versioner heraf. Og et vigtigt spørgsmål kan desuden måske være om, det, som vi har lettest ved at forstå i den forbindelse nu også den sandfærdige udgave af visdomslæren eller om det som er svært at forstå er mere centralt og tættere på sandheden om denne åndelige vej hen mod visdom?

Jeg vil gerne søge at svare. Fordi emnet indebærer nytænkning i et vist omfang for nogle læsere som ikke kender svaret på spørgsmålene du stiller Rasmus, så synes et længere svar nødvendigt for at søge at afværge misforståelser, ikke mindst fordi andre læsere de læser med i trådene, også senere hen.

Når emotioner er primært styrende i bevidstheden så skaber de uklarhed i bevidstheden og blokerer for visdom og indsigt. En ting er at manglende tålmodighed kan stå i vejen for at slippe af med emotionel styrende ceremoniel religiøsitet og det åndelige hjertecenters åbning eller åbninger, for der er som regel flere små lag. Det synes der at være bred enighed om indenfor Himalaya Broderskabs (Det Store Hvide Broderskabs) kredse i teosofi-lignende grupperinger.
Noget andet er, at vi her i Vestens lande med vores dogmatisk Kristne kultur-baggrund bestemt synes at have en tendens til emotionel Bhakti-lignende religiøsitet som let kan blive fanatisk eller ende i en dem-og-os organisation indenfor det nyreligiøse (eller måske især indenfor det dogmatisk religiøse). (Dem-og-os holdningen kan ende i tanken: Enten er man med os eller så er man imod os. Eller få tanker som: Vi må lade markedskræfterne råde mht. vores lære og vores profetier vil jo vise at vi har ret. Noget vi har hørt før, også fra Alice A. Bailey i hendes selvbiografi, p. 169-170.) I Østen som nærmest har fået visdoms-lære ind med modermælken og her karmalære ligeledes, der sker den slags dem-og-os tankegang så vidt vides meget mere sjældent. Inderne er generelt mere filosofiske anlagte i sindet siges det. Men mere om dette senere og om hvordan man går fra emotionel religiøsitet som antages at være uselvisk hjerte religiøsitet til virkelig ægte uselvisk åbning af det åndelige hjertecenter. (VIGTIGT: Og husk på at der her er mange veje, og ikke kun de veje jeg skriver om eller de vinkler og betragtningsmåder jeg berører med hensyn til forskellige emner.)

Jeg vil søge at gå kronologisk frem, hvis man endda kan sige det. Der kan som nævnt fremlægges om dette emne på en anden måde end jeg gør. Men jeg søger at forholde mig til teosofisk og teosofi-lignende terminologi sådan helt generelt i det skrevne. Men jeg vil også afvige i nogle tilfælde og der foretrække H. P. Blavatsky’s terminologi mest sådan som jeg kender den.
Først ordet "Mysticisme". Dette ord har mange definitioner i dag, eller, tillægges mange betydninger. I forhold til din definition ovenfor foreslår jeg en kort skitsering af visse begreber som har forbindelse til den slags mysticisme du taler om her.

Indenfor Himalaya Broderskabets lære (det som kaldes Det Store Hvide Broderskab lære af nogle) opleves det, at man inddeler den åndelige lære I to dele. Den ene kaldes for den EKSOTERISKE lære, den anden for den ESOTERISKE lære.
Den EKSOTERISKE lære kaldes også for den YDRE lære. Og den ESOTERISKE lære kaldes derfor den INDRE lære, eller SKJULT lære, eller HEMMELIG lære, fra græsk.

H. P. Blavatsky skrev også meget interessant at lige så snart som en esoterisk lære er blevet offentliggjort på skrift, så er den ikke længere esoterisk for de som har læst den; og eventuelt forstået den. For nu er den ikke skjult eller hemmelig mere. Men det som ikke er forstået er vel stadig esoterisk, (skjult eller hemmeligt), selv om det er blevet fremlagt, går jeg ud fra. Der ud over kan visse dele af den esoteriske lære ikke fremlægges på skrift eller via almindelig jordnær kommunikation, den foregår I det ikke-fysiske; og er nødt til at fremlægges der pga. dens natur, ikke pga. nogen hemmeligholdelse. Det er også sandt.

EKSOTERISK lære rummer både det jordnære materialistiske ikke-åndelige medmenneskes og den jordnære videnskabs fremlæggelser om livet, og, også de dogmatiske religiøse udgaver af Kristendommen, Islam, Jødedommen og andre dogmatiske grupper, hvor nogle af dem ligefrem benægter at de er dogmatiske selv om de I virkeligheden påvises at være det. Næsten alle I denne gruppe blandt de religiøse bruger religiøse liturgier, ceremonier, (eventuelt pujaer, med røgelse) og ofringer af gaver og madvarer eller lignende til Guddommen. Men, de kaldes reelt ikke mystiker-lære systemer når de ikke har afvist dogmatisk lære, og når de afviser at mennesket har muligheden for enten at blive forenet med eller ét med det guddommelige ELLER afviser det enkelte menneske muligheden for at opnå en transcenderet forbindelse med guddommen på en eller anden måde. Så på den måde kan for eksempel nogle meget specielle ydre Buddhistiske og ydre Hinduistiske grupper også siges at være EKSOTERISKE. Hvorimod andre ydre Buddhistiske og ydre Hinduistiske grupper som minimum må kaldes for mystiker grupper fordi de vægtlægger den indre vej mest og mere end de ydre ceremonier osv., osv. Der er grader af vægtlægning på det Indre I forhold til vægtlægning på det Ydre. Men dette er kun som eksempler på hvordan det kan være.(Lige et par ord om Guddommen (Ista-devata) som du nævner. Der synes at være en meget ukorrekt Wikipedia side om denne guddom, og dens relation til Advaita Vedanta læren. Advaita Vedanta går ind for en lære som er ikke-fysisk og ikke-dualistisk, det er velkendt i Indien. Men, det kan den enkelte selv finde ud af ved at læse i dybden.)

Derefter ordet Mystik og Mysterierne I gamle tider, og også I dag.
Ordet Mystiker lære-systemer dækker I dag – kort fortalt – over en række lære-systemer hvor det enkelte medmenneske søger at blive forenet eller ét med det vi kalder det guddommelige eller højeste åndelige begreb (eller eventuelt ubeskrivelige begreb) eller søger at opnå en slags transcenderet forbindelse med guddommen på en eller anden måde.
Det er f.eks. Kristen Gnosticisme, Neoplatonisme, Sufisme (Mellemøsten), mystiker Buddhisme, mystiker Hinduisme, Kabala mystikere (Jødisk lære), og andre. - Det er her vigtigt at påpege at der er mange forskellige udgaver af hver af de her nævnte mystiker grupper. Og at de næsten alle, hvis ikke alle kan siges at tilhøre esoterisk lære I et vist omfang, eller til tider fuldt og helt.

Hvem af disse ovenfor nævnte mystiker grupper som vi så kan kalde de ESOTERISKE af dem afhænger meget af definitionen så vidt jeg forstår det. Nogle sætter endda nogle gange lighedstegn mellem mystiker grupper og esoteriske grupper som betegnelser. Men, de esoterisk grupper angives ellers som de mest dybdegående, da de kan gå dybere ind I visdomslære end en mystiker gruppe angives at kunne. Man kan med andre ord også vælge at sige, at de mest dybdegående mystiker-grupper er de om kaldes de esoteriske grupper. Men I nyere tid er begrebet – esoterisk – (eller at tilhøre en esoteriske gruppe) blevet et slags buzz-word eller slogan indenfor visse nyreligiøse kredse, især visse teosofi-lignende kredse, så meget at det ser ud til at nogle ikke har forstået dets oprindelige betydning sådan som nogle af de tidlige teosoffer fremlagde om den og som de samme nutidige teosofi-lignende kredse endda refererer tilbage til.

Og så meget at der endda kan spores at være visse centrale forskelle på for eksempel Alice A. Bailey’s påståede esoteriske lære og det H. P. Blavatsky kalder esoterisk lære!

Mysterierne I gamle dage var hemmelige og blev blandt andet fremvist for det almindelige gennemsnits-menneske I dramaer og teater-lignende stykker. (Det sker også I vores nutid, blot I helt andre udgaver eller endda I de gamle udgaver I nyere versioner. Se f.eks. forskellige nutidige film, tegnefilm, og teater-stykker). Andre var endnu mere hemmelige og krævede at man tog såkaldte indvielser. Disse Mysterier var højest religiøse, moralske og godgørende som etiske skoler. Det sidste ifølge H. P. Blavatsky.

Det synes vigtigt for mig her at nævne at min fremlæggelse af begreberne "mystik" og "mysterierne", samt hvad Eksoterisk lære og Esoterisk lære er i forhold til hinanden, at den i dette tilfælde blot er min fremlæggelse baseret på det jeg har lært via Blavatsky’s teosofiske terminologi og brug af ord. Og den sker for at vi ikke misforstår senere forhold som jeg fremlægger om for at svare på spørgsmålene. For jeg ønsker nemlig at de som læser med forstår den visdomslære som jeg kender til set i forhold til det problematiske emotionelle Bhakti-lignende religiøse element både i Vesten og Østen.


Jeg vil så i næste del søge at svare på dine spørgsmål. Men vi kan eventuelt også udveksle om ovennævnte ord først.

Det ovennævnte er blot mine velmente opfattelser. Og jeg lytter gerne til andre opfattelser.
Slut på del 1.


de hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 03/01/2018 19:22 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/01/2018 20:57 #162565

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Rasmus og alle læsere

Mine opfattelser er:

Del 2.

Bhakti-lignende (ofte benævnt som hengivenheds religiøsitet) religiøsitet kan være med emotioner og ceremonier osv. og til tider også med en mistænksomhed overfor de som man tror tænker anderledes end ens egen snævre religiøse ramme. Og paranoia kan til tider være central hos sådanne af vores medmennesker, eller en fanatisk paranoia som i det ydre kan optræde som venlighed forklædt som dyb mistænksomhed.

Bhakti-religiøsitet kan også være uden emotioner, og uden ceremonier og være esoterisk. Men, det synes at høre til sjældenhederne i dag i denne tid. Og det er i et vist omfang muligt at dyrke esoterisk lære ved brug af ceremonier som er rettet til det enkelte medmenneskes åndelige behov, men ofte er det ikke rettet til deres åndelige behov, og ofte lærer mange bedre og hurtigere uden brug af ceremonier. (De hvirvlende Devisher indenfor en del af Sufi-læren siges oprindeligt at have været en sådan retning som kun var rettet til nogle meget få elever af en underviser indenfor Visdom. Denne lære blev fejl-opfattet senere efter at underviseren var død. Resultatet er at man nu flere steder og igennem århundreder har troet at metoden gælder for alle uanset hvem de er, og uanset tidsperioden i menneskehedens evolutions-cyklus. Mange andre metoder findes som kun nogle få har gavn af i en bestemt fase af deres liv på vej hen mod indvielsen.) - Det hele er er nemlig også et spørgsmål om hvordan Bhakti-begrebet forstås. Og også hvordan det forstås på tværs af kulturer. - (I Bhagavad Gita fremlægges tre centrale veje som mulige. Dvs. den første er hengivenhedens vej som mellem linjerne er den esoteriske udgave af Bhakti religiøsitet, Bhakti Yoga, og lignende, og vej nummer to som er Karma Yoga, vejen for uselviske Handlinger. Den tredje er Jnana Yoga, Visdomslærens vej – de esoteriske udgaver af Jnana Yoga, det som i sin esoterisk udgave også kaldes Atma-Vidya lære, og Pransangika lære. Alle tre er dybest set tre sider af samme vej når de forstås korrekt. Vivekananda og andre har fremlagt om dette. Påstanden fra Blavatsky og andre er nu: Men uden at den sidste vej, esoterisk Jnana Yoga, opsøges og forstås, så vil man ikke kun gå visdomslærens vej).

Det som der kendetegner en esoterisk lære er ifølge H. P. Blavatsky en lære som ikke udelader læren om Atma-Vidya (Se hendes artikel: OCCULTISM VERSUS THE OCCULT ARTS) Atma-Vidya læren skal læres først og forstås først før det kan betale sig at lære astrologi, alkymi, og andre hundekunster skriver Blavatsky. - Og Blavatsky nævner flere steder at Atma-Vidya læren indebærer læren om Kundskaben om Selvet, (dvs. at mennesket spiser af LIVETS TRÆ så det lever evigt!; "hvem er jeg?" sagde Oraklet i Delfi), dvs. at det Guddommelige og den Guddommelige "bevidsthed" rummes i vores ”Jeg” indeni os som vores indre "Jeg", og at det vil opsøges i Nu’et.

Mere præcist så kan man ikke udelade læren om ikke-dualitet, for så udelader man Esoterisk lære. På trods af dette, så gør forskellige teosofi-lignende grupper netop dette. Det er lidt vigtigt det her. Og derfor står ordene i et lille afsnit for sig selv.

Blavatsky nævner også at Atma-Vidya læren er det samme som Gupta-Vidya læren, den græske Gnosis lære, eller sand Gnostisk lære om det samme i de centrale aspekter. Og det er også Jnana Yoga esoterisk, det svarer esoterisk indenfor Buddhismen til Dhyana læren, som også kaldes Chan Buddhisme, eller endda Zen Buddhisme i deres esoteriske udgaver, (eller mystiske eller gnostiske udgaver om du vil alt efter definitionen når den forstås korrekt.) Og fra ordet Dzyan fremkom ordet Dhyana, og, ordet Jnana, og Chan og Zen via etyomologi af ordene eller forandringer af ordene over tid. Og det er vigtigt også det som i dens klare og meget uddybende udgaver er overleveret til vores nutid og indenfor det som kan kaldes Esoterisk Buddhisme, og den lære er Nagarjuna’s lære, Chandrakirti’s lære ogTsongkhapa’s lære og mange andre buddhister, og den kaldes i dag Prasangika læren (Prasanga-læren, jf. Blavatsky) i dens esoteriske udgave indenfor Gelugpa Tibetanske Buddhister (dem med Dalai Lamaen). Og det er fakta at der er meget lidt forskel på Prasangika læren indenfor Buddhismen og Adwaita Vedanta indenfor Hinduismen. Og deres esoteriske udgaver er identiske. Det er den virkelige esoteriske lære som H. P. Blavatsky fremlagde om, blot i en esoterisk belysning. Det er Himalaya Broderskabets lære mere end meget andet på skrift. Denne lære kan spores i alverdens store religioner og mytologier, for den er sandheden om livet og verdens indretning. Men på Blavatsky’s tid havde man ikke ord for mange af de begreber vi har i dag. Og læren blev introduceret langsomt da tiden og menneskehedens karma var en meget anden end den vi har i dag hvor mange af vi mennesker ønsker at gøre noget godt for miljøet og verden. --- I dag er det ikke helt den lære som der fremlægges i de forskellige grupper for Det Store Hvide Broderskab i Danmark, og tilsyneladende heller ikke hos Den Gyldne Cirkel og andre Alice A. Bailey grupper. Indenfor Annie Besant versionen af teosofi der var der lagt vægt på Hinduismens Bhakti-lære med ceremonier som en god vej som burde respekteres; og også den nyreligiøse Vestlige udgave som hed Liberal Katolske Kirke som ikke var dogmatisk sagde man den gang. (Annie Besant fortæller til dels om dette i følgende pamflet som hun udgav i år 1911: The Value of Devotion og i hendes bog: The Doctrine of the Heart, 1920 - – Jeg er ikke enig med Annie Besant i en del ting i den her forbindelse.) Annie Besant skelner imidlertid skarpt mellem Bhakti religiøsitet fra det åndelige uselviske hjerte og så Bhakti fra emotionerne som kan ende i fanatisme sådan som vi har set det i de mange religiøse krige gennem tiden, skriver hun.

_______


*** Spørgsmål 1 ***
Du spørger om den mysticisme du kalder den emotionelle med ceremonier og hvor jeg går ud fra at åndelig udvikling også er med I billedet, med en lære om karma og reinkarnation? Korriger mig gerne hvis jeg tage fejl. Denne lære ligner til dels noget af det som foregår I nogle Hindu grupper både I Østen og I Vesten indenfor noget der ligner bhakti religiøsitet (Se f.eks. her om bhakti religiøsitet: Bhakti (Gyldendal) – Men jeg må her understrege at der er mange forskellige grupper af bhakti-religiøsitet og at Gyldendals ordbog/leksikon ikke helt synes fyldestgørende). Med bhakti religiøsitet tales der som hovedregel om og med primært fokus på en dualistisk relation til en personlig Guddom eller påstået upersonlig Guddom, mere end et fokus på ikke-dualistisk lære. Og/eller en eventuel velment forveksling af uselviskhed I det indre hjertecenter med det som blot er højere emotionelle følelser; dette I en fase hvor man ofte ikke kender forskellen på en sekt og det modsatte, eller forskellen på fanatisme og det modsatte, eller forskellen på en organisation med et Koncept for Tankefrihed versus en med en ufilosofisk nyreligiøs bevægelse med en ledelse af undervisere som blot fortæller dig hvad du skal tænke mene og tro, hvor velment kritik og kritiske spørgsmål ikke tolereres. (Og det kaldes mærkeligt nok visdomslære. ) Disse grupper findes I Østen og I Vesten I et større eller mindre omfang I vores nutid. VIGTIGT: De østlige grupper adskiller sig her – meget ofte – fra de Vestlige på et meget centralt punkt: Den Religiøse Hengivenhed som kendtegner Bhakti-religiøsiteten hos en mystiker Hindu eller eksoterisk Hindu eller en eksoterisk Buddhist eller mystiker Buddhist er næsten aldrig af en fanatisk karakter hvor de filosofiske aspekter udelades. I Vesten erstattes de filosofiske aspekter ofte til fordel for et mere sekterisk eller fanatisk aspekt eller endda måske en slags dogmatisering læren, endda I en eller anden nyreligiøs gruppe.

Hvis du så med mysticisme forstår som du skriver: "At søge at sanse og erkende Gud i formaspektet (Saguna Brahman), i modsætning til det formløse Guddommelige (Nirguna Brahman)." – hvor ceremonier samtidig hermed er involveret, så taler vi om en slags miks af en esoterisk lære og en eksoterisk lære. Er det det som du mener?
Den esoteriske lære vægtlægger nemlig ikke ceremonier overhovedet. (Se f.eks. Mahatmabrev Nr. 4 og Nr. 16 (Devachan Brevet, og Nr. 49) i A. T. Barker's bog, Engelsk udgave, 1923.- Et godt råd læs disse breve meget nøje og især det sidste brev, hvor Mester KH kortfattet fortæller hvordan du kommer af med din emotionelle problemstilling. - Men aflægger sig uetiske vaner, uetiske tankemønstre efter bedste evne, og undgår at lade emotionerne styre tankerne, i erkendelse af at bevidstheden kan eksistere uafhængigt af kroppen. Noget man som minimum ved efter en astral-rejse eller to.) Dvs. Bortset fra at vi alle som mennesker ikke kan undgå at udføre visse "ritualer" hver dag. Vi sover, vågner, vasker os, reder håret, spiser, går på toilet, arbejder med noget, blinker med øjnene, eller bevæger os rundt efter visse mønstre som vi gentager hver dag eller mange dage I året.

*** Spørgsmål 2 ***
"Som jeg forstår H. P. B. er hun fortaler for synspunktet med den formløse guddom (korriger mig endelig hvis jeg tager fejl). Og det er vel fordi det er den mest universelle forståelse af guddommelighed, som alle kan eller har mulighed for at bekræfte?"

Mit svar:
På en måde er jeg enig det du siger. Men, det kommer lidt an på hvordan dit spørgsmål forstås om jeg er enig sådan fuldt og helt.
Der er nemlig forskellige lære-systemer I Østen som beskæftiger sig med en formløs guddom. Det læresystem som ligner Blavatsky’s mest er uden tøven det som kaldes Prasangika læren (Pransanga læren ifølge Blavatsky) indenfor Tibetansk Buddhisme. Den findes der info om på Internettet. For at forstå denne lære, er det som regel nødvendigt at lære en ny terminologi, som svarer til Tibetansk Buddhisme. Og hvis man ikke læser de originale tekster, men engelske eller et andet vestligt sprog, så synes det yderligere vigtigt at lære de forskellige engelske udtryks betydning, fordi det er ret vanskeligt at oversætte en god del af de østlige udtryk til vestligt sprogbrug. --- Måske det er en af de centrale årsager til at Østens visdom forstås af så få I vestlige lande, herunder I Danmark.

Indenfor Tibetansk Buddhisme er der følgende læresystemer for en formløs guddom som der foretages sammenlignende studier over i visse kredse.
*A* Ikke-Buddhistiske retninger, set i forhold til indhold, mere end det døde bogstav. Herunder dualistiske religiøse systemer eller ikke-religiøse selviske systemer.
*B* Vaibhasika retningen.
*C* Sautrantika retningen. (Det staves sådan.)
*D* Cittamatra
*E* Svatantrika retningen og Madhyamaka læren.
*F* Prasangika retningen (Indenfor Hinduismen er Adwaits Vedants i den esoteriske udgave en direkte parallel her til.) I esoterisk belysning er det læren for Tsongkhapas hemmelige skole og Himalaya Broderskabet på skrift.

Her vil det kunne påvises at Alice A. Bailey læren ikke lærer om Prasangika læren ´, men lnagt mere om dualisme religiøsitet med Store Invokationer og Kristi Tilsynekomst, eller, højest "Essens" læren indenfor Svatantrika retningen, især med fokus på Kaygu Buddhisme i denne tid.
Jeg vil gerne fortælle mere om disse retningen senere, og om forskellene på de vigtigste af dem som relaterer til teosofien og Himalaya Broderskabet (eller Det Store Hvide Broderskab som nogen kalder det), hvis det ønskes.

Der er med andre ord også en formløs guddom, som er dualistisk. Og så er der en formløs guddom som er ikke-dualistisk og angives som den højeste “Essens” eller højeste Ultimative Guddom, eller lignende. Og så er der f.eks. som det tredje en formløs ikke-dualistisk guddom som angives som hverken noget ej eller ingenting, og som er en stor negation af den højeste guddommelige “Essens” og negation af den højeste guddomelige “ikke -Essens”. Den sidste er meget meget kort fremlagt det vi kalder Prasangika-læren, og er også den som blev fulgt I Tsongkhapa’s hemmelige skole, og, blandt Himalaya Broderskabet. - Tsongkhapa som Blavatsky angiver som en Avatar inkarnation (dvs. Inkarnationn af et aspekt af Buddha-avataren, 7. indviet, og 6. Runder) tager I hans skrifter klart afstand til "Essens" læren som nutidens Alice A. Bailey folk opleves at støtte meget, og hvor de der ud over I stedet fokuserer på den besynderlige ide at Lucille Cedercrans' lære indenfor Kagyu Buddhisme er det centrale sammen med en Eksternalisering af Hierarkiet og Kristus Tilsynekomst, tilsyneladende med stort fokus på den ide at alle så vil se Mestrenes ankomst i det fysiske.

*** Spørgsmål 3 ***
Men hvad gør man hvis man har det ovenstående behov for mysticisme? Er det noget der skal sublimeres eller udsultes, eller er det okay og gavnligt at dyrke sådan en tro?

Mit svar:
Det er næppe gavnligt at dyrke en emotionel tro på længere sigt. Og i denne tid anbefales mange at se på visdomslære og søge at undgå at lade sig styre af emotionerne. Det var kun i meget gamle dage at emotionelle religiøse trosformer var vigtige. Den tid er på vej væk for alvor nu. Og hvis man oprigtigt ønsker at gå visdomsvejen, så dur det slet ikke at lade sig styre af emotionerne. Det er i så fald vigtigt at kunne lære at slå det emotionelle legeme til og fra efter behov, eller mere præcist at slå emotionerne til og fra efter behov; lidt lige som tænd og sluk knappen på en computer. Smil.

En kur er kort fortalt at arbejde med sig selv mentalt. At aflægge uetiske vaner, at søge at gribe sig selv i at have de velkendte uetiske emotioner, at aflægge sig uetiske tankemønstre. Og at vænne sig til at overvåge sit eget sind samtidig med at man lever sit liv og omgås sine medmennesker. Dvs. at køre sig eget lille "hemmelige" indre etiske og godgørende program. (Lidt lige som et slags træningsprogram eller kost-program, her træner vi blot vores etiske sind.) Dette kobles med en konstant søgen efter at gøre noget godt som kan gavne helheden og ikke primært en selv, selv om man ikke bør glemme at spise og andet og passe på sin krop. Langsomt vil man så vænne sig til at være et godgørende medmenneske som ikke lader sig styre af de religiøse emotioner.

Hvis et menneske har et uimodståeligt behov for mysticisme med ceremonier, så er det jo vanskeligt at anbefale en kur, ikke sandt? Hvordan kurere en narkoman? Vi ved at det ikke bare sker så let i de fleste tilfælde. Men, det synes vigtigt at gøre sig klart at man har et etisk problem, som man kan vænne sige af med efter nogle år, hvis man blot ihærdigt arbejde på det.
(Denne lære fremlægger Tsongkhapa om. Men også mange mange andre af Østens forfattere. Selv Paul Brunton fortæller om den i hans bøger. Se også Mahatmabrev Nr. 49 som jeg nævnte før i A. T. Barker's bog.)

Hvis det enkelte menneske ønsker at lytte bare lidt til mine ord, så kan der måske være en chance for at blive helbredt fra ceremoni-læren og dens mange afarter af tåbeligheder. Dermed ikke være sagt at en ceremoni ikke kan få et medmenneske til at blive mere åndeliggjort. For det kan en ceremoni til tider godt. Men, det afhænger meget af tid sted og omstændigheder hvorvidt en ceremoni kan være indledende hjælpsom eller ikke. Men kun indledende hjælpsom. På sigt er ceremonier uønskelige og indre meditation bliver centralt koblet med ydre godgørende handlinger. Ceremonier hjælper ikke med meditativ visdom og uselviske handlinger, de ender let med at modarbejde mulighederne for dem, og de bør derfor bestemt undgås.Men, det kan tage tid at blive klar til at forstå værdien heraf. Og da vi er gode medmennesker så bærer vi over med andres forkærlighed for det Mester KH kalder intetsigende ceremonier i hans breve.

Den hurtige vej til visdom er som hovedregel uden ceremonier. For når den åndelige søgende bliver dagsbevidst omme på den anden side af døden, så forstås det klart at de ydre fysiske ceremonier ikke er vigtige, som hovedregel er tidspilde. Og det er en sådan bevidsthedstilstand som vi som åndelige søgende som minimm bør søge at arbejde henimod. Ikke sandt?

Tsongkhapa’s opskrift til vejen til Nirvana er kort sagt, søg først indre ro i sindet og her angives der metoder til hvordan indre ro etableres. (Ren Videnskabelig Psykologi). Og undgå intetsigende handlinger (herunder ceremonier og forklaring af hvorfor man bør undgå dem), og det er vigtigt med boglige studier, noget han anbefaler. Ligeledes godgørende handlinger og uselviske handlinger efter bedste evne og noget som man øver sig I at dygtiggøre sig I, og hvordan det kan gøres, og til sidst og meget vigtigt at lære at meditere på den rigtige måde. Det sidste gør Tsongkhapa meget ud af. Alt dette er angivet I det meget lærde værk LAM RIM CHEN MO, som I dag siden år 2000 har fandtes på Engelsk I boghandlen. (Blavatsky skrev en artikel med overskriften: "De Hemmelige Bøger fra LAM-RIM og fra Dzyan". Vi kender til at Dzyan Stanzas er det hemmelige værk som Blavatsky's bog Den Hemmelige Lære er baseret på. Men LAM-RIM hvad er det for et værk? Det er det store værk om Meditaiton af "Lam Rim Chen Mo" af Tsongkhapa, og måske af Atisa og hans oprindelige udgave af værket "A Lamp for the Path to Enlightenment" som det bygger på.) Vi taler om ca. 1000 sider i Tsongkhapa's værk som beskriver hvordan du lærer rigtigt at meditere, og ved hjælp deraf at gå vejen til Nirvana og erhverve dig ekstra sanser og evner, og, etablere ophør af lidelser. Og Tsongkhapa skriver direkte at det vil være resultatet af hans lære. (Men det sidstnævnte – erhvervelsen af ekstra sanser og evner - forklares at være sekundært og hvorfor det er det så man kan forstå det, dvs. virkelig forstå det.) Men dette 3 binds værk er kun de indledende skridt. Men, nok for mange til at de vil tage op til 3 indvielser, og, der er værker fra Tsongkhapa som er endnu mere esoteriske siges det. Hvis man vil videre end dette, så er der flere skrifter fra Tsongkhapa og eventuelt andre som har fremlagt om Prasangika læren. Herunder Chandrakriti, Nagarjuna, og nutidige Buddhister indenfor denne specielle retning der mås betegnes som den ESOTERISK lære indenfor de vi kalder Offentliggjort Tibetansk Buddhisme. Der ud over er der så den hemmeligholdte del af lære, og, den kommer vi I kontakt med gradvist efterhånden som vi er klar til den. - Andre vælger Adwaita Vedanta lærens esoteriske versioner og kobler den med Raja Yogaens udgaver. Og denne vej er måske mere tiltalende for mange fra de vestlige lande. Men, den er lidt mere vanskelig at gå hen ad er min påstand. - Men, der er bestem andre veje. Men, de esoteriske udgaver af Adwaita Vedanta og Pransangika læren er de to lære systemer som på skrifter er fremlagt mest om og som kommer tættest på Blavatsky's visdomslære. (Se "Nøglen til Teosofien", 2. udg. 1890, s.43-44)


Det skulle række som svar på dine spørgsmål. Men, hvis det ikke rækker så sig til.
Men, du kan læse nogle af de bøger som jeg har nævnt ovenfor. F.eks. Mahatmabrevene af Mestrene hvor A.T. barker's bog findes gratis på Internettet, og også de to bind af C. Jinarajadasa "Letters of The Masters of Wisdom". Sig til hvis de to sidste er svære at finde. Især bind 2 synes sommetider vanskelig at finde.

Jeg beklager de lange indlæg som jeg har skrevet pga. emnet rummer uenigheder og bær belyses og definitioner af begreber og ord som bør sikres bare lidt af hensyn til senere læsere. Men, så er der sikkert også mulighed for at der er noget brugbart at hente til både dig og andre.

Det ovennævnte er blot mine velmente opfattelser. Og jeg lytter gerne til andre opfattelser.
Slut på del 2.


de hjerteligste hilsner
Morte Nymann
Sidste redigering: 03/01/2018 21:05 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/03/2018 19:20 #162590

 • RJ92
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 86
Hej Morten

Jeg læser dine indlæg igennem nogle gange og lader det rodfæste sig, inden jeg svarer dig. Tak for at du vil tage dig tiden til at skrive indlæggene

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/06/2018 17:28 #162606

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej alle læsere

Mine opfattelser er:

Måske nogle læsere og også dig Rasmus kan bruge de følgende informationer til noget...

LAM RIM CHEN MO (Bind 1, 2, og 3) af Tsongkhapa, i PDF downloads.
(Dette er et yderst bemærkelsesværdigt værk mener jeg. Det rummer meget detaljeret info om hvordan man mediterer og flere niveauer af meditation. De er tilsyneladende lagt Gratis ud alle 3 bind. Hvis der er nogen som læser dem eller har læst dem, så vil jeg gerne høre kommentarer om hvad i mener om dem. De 3 bind er vel sagtens lidt sværere at læse end AAB bøgerne som mange i Danmark kender til, men lettere at læse end "Den Hemmelige Lære" af H. P. Blavatsky selv om der er forekommer en del ny terminologi i de 3 bind fra Tsongkhapa. Og det er ikke let stof for de fleste er min vurdering.)
archive.org/details/TsongKhaPaTheGreatTr...hToEnlightenmentVol3


THE THEOSOPHICAL SOCIETY: ITS MISSION AND ITS FUTURE
“T.S. blev ikke grundlagt for at udbrede noget dogme fra nogen som helst eksoterisk, ritualistisk kirke, uanset Buddhistisk, Brahminsk, eller Kristen. Denne ide er en udbredt og generel fejl..."
http://www.katinkahesselink.net/blavatsk...es/v10/y1888_064.htm

ST. PAUL, THE REAL FOUNDER OF PRESENT CHRISTIANITY
Men vi vil aldrig være enige med forfatteren i "at riter og ritualer og formel tilbedelse og bønner er af absolut nødvendighed," for det ydre kan kun udvikles og gro og modtage tilbedelse på bekostning af, og til skade for, det indre, det eneste virkelige og sande."
(BCW: Vol. XIV, p. 120)
http://www.katinkahesselink.net/blavatsk...icles/v14/ph_049.htm

Flere citater et lignende indhold kan angives fra med-grundlæggerne.
En anden vinkel: Visdom findes i ikke i det ydre så meget som det findes i det indre.

Jeg håber, at det kan bruges?


de hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 03/06/2018 17:29 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/09/2018 19:52 #162628

 • RJ92
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 86
Jeg har kigget lidt på det, men det tiltaler mig ikke rigtigt. En mulig forklaring er måske nok at jeg ikke er kommet der til endnu. Jeg synes at længes efter den emotionelle mysticisme. Og når jeg så har læst lidt omkring advarslerne i den teosofiske litteratur bliver jeg forvirret. Måske skulle jeg tage en pause fra min søgen, og så vende tilbage med fornyet kraft når jeg har mærket efter hvad der føles mest rigtigt for mig.
Men tak for henvisningerne Morten. Jeg er glad for at du vil hjælpe. Nu har jeg nogle kilder til læsestof som jeg kan vende tilbage til

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/10/2018 22:24 #162632

 • asger1
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 12
Hej

Følgende link er ment som billedsprog for sandheden :

www.bt.dk/blogs/mimi-jakobsen-kaere-poli...-taler-helt-sort-her

Linket er ment som genkaldelse ved lynhurtige glimt såsom moderigtige udsagn såsom :

Jeg tænker .... osv

(Altså modebetragtninger for at spille kloge)

Mit ærinde efter at have set samtlige dvder fra Den Gyldne Cirkel DGC er, at man responderer

alt

efter sit eget niveau ....

Vil IKKE !! gå i clinch med H P Blavatsky eller A Bailey (teosofiens grundsystem), men påpege at

viden for os mennesker

uanset

relevans udelukkende er relevant udfra den nyeste offentliggørelse (ud fra planen) - (Fra det store

hvide broderskab incl Asger) .....
Vedhæftninger:

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/10/2018 22:53 #162634

 • asger1
 • IKKE ONLINE
 • Indlæg: 12
Og så hører det IKKE hjemme at besvare ? med 15 000 linjer !!

Fremtiden vil være transparent ud fra sandheden og jo færre kommunikation jo skarpere vil sandheden

stå !!


Hvad betyder det i sin ( vise/kærlige ) grundsten ??

Det betyder, at man kombinerer Ekstra Bladets Nationen - med sin egen forklaring og dermed skriver

ud

fra sit eget synspunkt - Håber at ændre Selvets kommunikation fra at være fra ego til ego til et

synspunkt til et højere synspunkt ....

Dvs EEn samlende enhed - en samlende vision for fremtiden og IKKE hvad forskellige "kloge" mennesker

gennem tiderne har "sagt"

Ja, Martinus havde ret osv osv Men samlende vil vi først få den samlende visdom,klogskab,kærlighed

osv om x-antal år .... - Dette er min vision og fremdrift !! !! !!

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/11/2018 09:48 #162639

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Asger1

Mine opfattelser er:

Jeg vil søge at holde trådens fokus.

Lad mig spørge dig om følgende:
1. Har du noget nutidigt hjælpsomt at sige mht. Det Store Hvide Broderskab og dets tidløse ret så uforanderlige visdomslære, versus Martinus, og det du kalder – planen? Noget nutidigt nyt?
2. Hvad sagde Martinus om Det Store Hvide Broderskab?
3. Hvordan fornyer man en tidløs visdomslære så den bliver mere nutidig?
3. Hvilken - plan - taler du om?
4. Er den tidløse visdomslære fra Det Store Hvide Broderskab da blevet til parti-politik på Christiansborg med fokus på journalistiske indslag? (jvf. dit link til en parti-politisk artikel.)

Om Martinus læren.
Når en debat kommer ind omkring det vi kan kalde selvudvikling, altså at ændre de sider af os selv der blokerer for det vi søger eller det vi kan kalde karakterudvikling, så synes jeg hver gang at opleve at nogle af Martinus tilhængerne i den grad kommer op i det røde felt. Udmeldingen er som regel helt klar, karakterudvikling hører ikke hjemme i deres regi. - Men måske jeg tager fejl og så bliver jeg da glad.

Venligt at høre, mildt at bedømme.


de hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 03/11/2018 09:49 af Khidr7.

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/11/2018 09:57 #162640

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej Rasmus

Mine opfattelser er:

Selv tak Rasmus! Og tak for dit svar.

Jeg vil gerne spørge om følgende:
Hvorfor længes du efter - den emotionelle mysticisme - mere end efter den indre visdom, som jo af logiske grunde ikke kan findes i det ydre? Hvor for ikke længes efter indre visdom? Du behøver ikke at svare. Hensigten er, at du kan overveje disse velmente ord fra mig mens du holder den pause du taler om.

Rasmus: Og når jeg så har læst lidt omkring advarslerne i den teosofiske litteratur bliver jeg forvirret.
Morten Nymann: Hvad er det for nogle advarsler som forvirrer dig?


de hjerteligste hilsner
Morten Nymann

Sv: Det Store Hvide Broderskab og nutidens Danmark 03/19/2018 22:53 #162706

 • Khidr7
 • ER ONLINE
 • Indlæg: 1903
Hej alle læsere

Mine opfattelser er:

Jeg henviste lidt tidligere til en vigtig artikel fra H. P. Blavatsky.
Artiklen hedder: OCCULTISM VERSUS THE OCCULT ARTS

Her er artiklen på min hjemmeside på dansk: OKKULTISME VERSUS DE OKKULTE VIDENSKABER (PDF)
www.global-theosophy.net/filer/Occultism...ccult_Arts_dansk.pdf

Artiklen fortæller om hvad virkelig okkultisme er, og, at Vesten er underlagt negative indflydelser tusinde gange mere end Østen. Læren om Atma-Vidya er central, dvs. læren om uselviskhed i hensigterne med ens handlinger, og, læren om viden og visdom om selvet. Og vigtigheden af visdoms-læren om - først og fremmest - at tage vare på Menneskeheden og det universelle fokus frem for at tage vare på sin egne lille snævre kreds, eller, mini-impuls.

Jeg oversatte artiklen fordi det er mit håb, at nogle læsere kan få god gavn af dens indhold.


De hjerteligste hilsner
Morten Nymann
Sidste redigering: 03/19/2018 22:55 af Khidr7.
 • Side:
 • 1